1) Kun je ontslagen worden als je ziek bent?
Ja, dat kan, zolang het ontslag niet vanwege ziekte is.
2) Heb je bij ontslag altijd recht op de wettelijke transitievergoeding (de wettelijke ontslagvergoeding)?
Nee, niet als het ontslag is veroorzaakt door jouw ernstig verwijtbaar gedrag.
3) Op welke wijze kun je worden ontslagen?
Afhankelijk van de ontslaggrond via het UWV of de kantonrechter, maar in alle gevallen ook via een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst).
4) Wanneer kun je een hogere ontslagvergoeding claimen dan alleen de wettelijke transitievergoeding?
Een hogere ontslagvergoeding kan aan de orde zijn als je ontslag onterecht is, bijvoorbeeld als er geen wettelijke grond voor je ontslag blijkt te bestaan of als je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.
Tijdens onderhandelingen over een beëindigingsovereenkomst kan er in sommige gevallen ook een hogere ontslagvergoeding worden gevraagd. Dat zal met name het geval kunnen zijn als je werkgever zijn ontslagdossier niet goed op orde heeft en het niet zeker is of de rechter of UWV akkoord zouden gaan met ontslag.
5) Is het bij dreigend ontslag verstandig om je ziek te melden?
Het advies is om je alleen ziek te melden als je ook echt ziek bent.
6) Heeft het gevolgen voor een WW-uitkering als je instemt met ontslag?
In dat geval dient de beëindigingsovereenkomst aan specifieke voorwaarden te voldoen. Het is belangrijk dat je die overeenkomst dus laat beoordelen voordat je daarmee instemt. Daarnaast is het belangrijk dat je niet met ontslag instemt als je ziek bent en niet kan voldoen aan de voorwaarden die het UWV aan de uitkering stelt. Het UWV verlangt namelijk dat je solliciteert en gelijkwaardige/passende arbeid aanvaardt als deze wordt aangeboden. Kun je daaraan niet voldoen wegens ziekte, dan riskeer je daarmee je uitkeringsrecht.
Dreigt er voor jou ontslag? Laat je ondersteunen door de juristen van CNV.