Voorzichtige schattingen van vakbond CNV wijzen er op dat het stikstofbeleid ongeveer 30000 banen gaat kosten. Onderzoekers aan de Wageningen Universiteit bevestigen die cijfers, hoewel er nog veel onzekerheid is over de exacte gevolgen van de maatregelen. Wel is duidelijk dat sanering van de dierhouderij vooral hard aankomt in gebieden waar weinig alternatieve werkgelegenheid is. Met name in het Noorden en Oosten van Nederland.
In de Telegraaf vandaag deed CNV-voorzitter Piet Fortuin opnieuw een oproep om veel meer rekening te houden met de belangen van werknemers in de dierhouderij en agrarische bedrijfsverzorging. Fortuin: "Toen de mijnen dichtgingen hebben we ook geregeld dat mijnwerkers naar ander werk werden begeleid. Ja, dat kost geld. Maar het gaat niet alleen om stikstof en natuur, het gaat ook om mensen en de gemeenschap waar ze deel van uitmaken. Nederlanders in de regio hebben toch al het idee dat Den Haag met de rug naar hen toe staat.”
De enige reactie vanuit het ministerie van Landbouw is dat "verduurzaming mogelijk nieuwe banen oplevert". Het ministerie onderbouwt deze stelling niet en daar maken wij ons als vakbond grote zorgen over. De komende tijd blijft vakbond CNV er voor pleiten om de werkgelegenheid en leefbaarheid op het platteland hoger op de agenda te zetten. Het kan niet zo zijn dat ondernemers compensatie krijgen voor milieumaatregelen, terwijl de negatieve gevolgen volledig op het bordje van werknemers in de regio terecht komen.
Erik Honkoop
Wil je reageren of heb je een vraag?
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.