Ze doen beiden navraag over verlofmogelijkheden. De directeur van Niek vertelt hem dat hij aansprak kan maken op 2 dagen geboorteverlof en dat dit al jaren gangbare praktijk is. Die informatie blijkt verouderd volgens de juridisch adviseur van CNV Connectief. Tot 1 januari 2019 had de partner vaak aanspraak op slechts 2 dagen verlof. Met de inwerkingtreding van de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) is het aantal dagen uitgebreid. Het regelt een ruimer geboorteverlof van twee doorbetaalde dagen naar eenmaal de wekelijkse arbeidsduur en vanaf 1 juli 2020 aanvullend geboorteverlof met een omvang van vijf maal de wekelijkse arbeidsduur.
Maximum dagloon
Het geboorteverlof is verlof met behoud van salaris. Het moet binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen. Om hierop aanspraak te maken moet wel eerst het geboorteverlof van één week verbruikt zijn. Het aanvullende verlof dient binnen 6 maanden opgenomen te zijn. Voor het aanvullende geboorteverlof geldt dat de partner 70 procent van het salaris ontvangt. Dit wordt door het UWV betaald. Let op: er is wel een maximum dagloon van toepassing. In sommige cao’s, zoals die voor het primair onderwijs, vult de werkgever het salaris aan tot 100 procent. Sinds augustus 2022 moet de werkgever bovendien personeel actief informeren over voor hen geldende arbeidsvoorwaarden. Dit op grond van de wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Dit geldt ook voor de van toepassing zijnde verlofregelingen, waaronder het (aanvullende) geboorteverlof.
Minstens 16 weken
Ook Niek’s vrouw, eveneens lid van CNV, heeft recht op een betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof van ten minste 16 weken. Het ontstaat in principe op de dag waarop de bevalling binnen 6 weken is te verwachten. Langer doorwerken mag ook. Het verlof begint uiterlijk 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Het bevallingsverlof start op de dag na de bevalling en duurt ten minste 10 weken.