(Oud) Cao Hoger Beroepsonderwijs (hbo)
Hoeveel verdient een docent in het hbo? En hoeveel vakantiedagen heeft die docent? Dit staat allemaal in de cao Hoger Beroepsonderwijs. In de cao vind je afspraken over loon, werktijden, toeslagen, vakantie, overwerk en pensioen. Deze cao geldt niet alleen voor docenten op het hbo, maar voor alle werknemers in het hoger beroepsonderwijs. Wij maken ons sterk voor de onderwerpen die leden van CNV Onderwijs aandragen. Een belangrijk speerpunt in de huidige cao is bijvoorbeeld de werkdruk.
Belangrijkste punten
-
Looptijd: 1 juli 2024 t/m 31 december 2025
-
Loon: structurele loonsverhoging van 3% per 1 juli 2024 en nog eens 4% per 1 januari 2025
-
Eenmalige pensioengevende uitkering in oktober 2024 van €485 bruto voor medewerkers die op 1 oktober 2024 in dienst zijn bij een hogeschool (naar rato dienstverband)
-
Eenmalige pensioengevende uitkering in oktober 2025 van €485 bruto voor medewerkers die op 1 oktober 2025 in dienst zijn bij een hogeschool (naar rato dienstverband)
-
Werkgroepen: gedurende de looptijd van de cao gaan de werkgroepen voor CNV belangrijke onderwerpen, nader onderzoeken: balans in het loongebouw, functiewaardering, inclusieve cao, sociale veiligheid, werkdruk
Binnenkort onderhandelingen nieuwe cao hbo van start
Gezien de inflatie en koopkrachtbehoud voor de leden is de afgelopen cao een zogenaamde ‘poencao’ geworden. Dit houdt in dat al het beschikbare geld in de loonparagraaf is gestopt. Daarom staan voor ons alle andere zaken uit de oude inzet (zie hieronder) nog steeds op de rol. In het laatste principeakkoord is afgesproken dat een aantal door de partijen niet uitonderhandelde thema’s blijven staan. De daarbij behorende inzet van vakbondszijde is daarmee nog actueel.
Daarnaast zijn onderstaande punten belangrijk voor CNV Onderwijs:
- Kortlopende cao’s vanwege de onvoorspelbare markt;
- Inzet voor loonsverhoging is 5-10 procent, naast landelijke maatregelen zoals accijnzen en regelingen;
- Voor lagere inkomens, met name OOP, vragen we een extra stijging zodat deze groep meer beschermd wordt tegen de inflatie en koopkrachteffecten;
- Geven de ruimtebrieven onvoldoende mogelijkheden voor die sterke loonvraag? Dan trekken we gezamenlijk op met werkgevers en collegabonden richting ministerie van OCW.'
Opbrengst enquête inzet Cao hbo 2023
70 procent gaf aan dat een zogenaamde 'poen CAO' prima is. Dit houdt in dat de aandacht van de loonruimte gaat naar de loonparagraaf en dat andere thema's zodoende wat meer blijven liggen. Daarbij werd opvallend vaak genoemd solidair te zijn met de lagere schalen.
Mocht het loonbod van de werkgevers niet tegemoet komen aan de eisen van de inzet, dan is bijna de helft van de ondervraagden bereid actie te gaan voeren. Dat aantal is fors hoger dan in eerdere uitvragen.
Er zijn ook veel open reacties binnengekomen op de uitvraag. De belangrijkste thema's waren:
- Aandacht voor het vitaal met pensioen gaan en gezond kunnen blijven werken.
- Werkdruk blijft een belangrijk thema, in de meest brede zin van het woord, zoals een realistisch taakbeleid, voldoende regieruimte, gezonde balans tussen werk en privé en heldere afspraken over aaneengesloten uren.
- Het thema di-uren (duurzame inzetbaarheid) komt veel terug.
- Iets wat niet in de CAO geregeld wordt, namelijk realistische vergoeding van reiskosten en/of het vergroenen hiervan, werd ook veel aangestipt.
- Daarnaast kwamen er veel andere tips en adviezen binnen, waaronder het geluid dat het CNV zelfverzekerd de onderhandelingen in moet gaan
.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Input voor start cao hbo
Begin februari hebben we een enquête uitgezet onder de hbo-leden van CNV Onderwijs om input te verzamelen voor de inzet van onze nieuwe cao. Samen met de vier andere bonden is een gezamenlijke inzet gemaakt voor aan de cao-tafel. De gezamenlijke inzet is gelijktijdig uitgewisseld met de werkgeversinzet, die we nu nader gaan bestuderen .
70 procent gaf aan dat een zogenaamde 'poen-cao' prima is. Dit houdt in dat de beschikbare arbeidsvoorwaardenruimte voornamelijk voor loonsverhoging wordt ingezet.
-Bijna de helft van de ondervraagden wil ook actie voeren mocht het loonbod niet tegemoet komen aan de inzet van CNV Onderwijs (een inzet op loon tussen de 5 en 10 procent) dan is bijna de helft van de ondervraagden bereid actie te gaan voeren. Dat aantal is fors hoger dan in eerdere enquêtes.
Er zijn ook veel open reacties binnengekomen op de enquête. De belangrijkste thema's waren:
-Aandacht voor het vitaal met pensioen gaan en gezond kunnen blijven werken
-Werkdruk in de meest brede zin van het woord, zoals een realistisch taakbeleid, voldoende regieruimte, gezonde balans tussen werk- en privé en heldere afspraken over aaneengesloten uren.
-Di-uren (uitleg in het bericht over de start van de cao hbo)
28-03-2023
Update onderhandelingen cao hbo
De huidige cao loopt tot 1 april 2023. Cao-partijen (CNV Onderwijs, Algemene Onderwijsbond, FNV, FvOv en de Vereniging Hogescholen) zijn intussen begonnen met de onderhandelingen over een nieuwe cao. Afgelopen periode hebben de delegaties de voorstellen aan elkaar toegelicht. Daarbij hebben ze afgesproken deze in werkgroepen nader uit te werken, om te komen tot (concept) teksten voor opname in de nieuwe cao.
Huidige cao verlengd
Dat proces is niet voor 1 april afgerond. Partijen hebben de intentie uitgesproken om zo snel mogelijk maar vóór de zomer tot een akkoord te komen. Tot die tijd lopen de bestaande afspraken gewoon door. Op grond van de Wet op de CAO is de cao stilzwijgend verlengd met maximaal een jaar. Dat betekent dat alle afspraken uit de cao ook ná 1 april van kracht blijven tot er een nieuwe cao hbo is.
30 juni 2023
Principeakkoord nieuwe cao Hoger Beroepsonderwijs
Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao hbo. De overeengekomen structurele loonsverhoging komt uit tussen 13,8% en 6,36% afhankelijk van de schaal waarin de medewerker zit en gaat per 1 juli in. Ook is er een eenmalige uitkering afgesproken. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt die ertoe moeten leiden dat nieuwe en de meeste van de huidige docentfuncties in schaal 10 zo snel mogelijk schaal 11 docentfuncties worden. Ook zijn nadere werkdrukbeperkende maatregelen uitgewerkt. Bekijk hieronder het volledige principeakkoord.
Stemmen
Leden ontvangen binnenkort een e-mail met daarin informatie over hoe ze kunnen stemmen op het akkoord. Wil je ook je stem laten horen als niet-lid? Sluit je dan nu nog aan. Samen staan we sterk!
7 juli 2023
Nieuwe cao hbo!
Een duidelijke meerderheid van de leden van CNV Onderwijs heeft vóór het principeakkoord voor een nieuwe cao hbo. Hiermee is de nieuwe cao rond. De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden, van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024.
Nu het principeakkoord is goedgekeurd, wordt de definitieve cao hbo-tekst uitgewerkt. Na de zomervakantie zal deze zo snel mogelijk hier op de cao-pagina hbo worden gepubliceerd.
23 oktober 2023
Nieuwe tekst cao hbo gereed!
Naar aanleiding van binnen gekomen vragen over het Principeakkoord cao hbo 2023-2024 lichten wij graag twee onderwerpen in de nieuwe cao (zie onderaan deze tekst) toe:
Inschaling docenten:
-(docent)functies waarvoor hogescholen een 'Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid' (BDB) met hierin de ‘Basiskwalificatie Examinering' (BKE) eisen, worden minimaal in salarisschaal 11 gewaardeerd. Dit geldt ook als je de kwalificatie nog moet halen.
-Momenteel zijn er nog docenten die ingeschaald zijn in schaal 10. De afspraak is dat hogescholen alle docentfuncties met salarisschaal 10 opnieuw beoordelen en bekijken of ze in aanmerking komen voor schaal 11. Uiterlijk 1 september 2025 moet dit gebeurd zijn. Docenten waarvan in de huidige taakuitoefening al een rol verwacht wordt op schaal 11 niveau ( zie tabel XV voor de criteria) worden in schaal 11 ingedeeld.
-Hogescholen bepalen zelf welke functietitels ze geven aan functies, maar vanaf 1 oktober 2023 krijgen nieuwe medewerkers in schaal 10 of lager een functienaam die niet het woord ‘docent’ of ‘lecturer’ bevat. Voor werknemers in schaal 10, die voor 1 oktober de functienaam ‘docent’ reeds hadden en die naar de huidige maatstaven van de cao schaal 10 behoren te houden, kan de benaming docent blijven bestaan.
Overgangsrecht:
-Hogescholen kunnen werknemers in schaal 10 de benaming ‘docent’ laten behouden als zij die voor 1 oktober 2023 reeds hadden, ook als die functie naar de huidige maatstaven van de cao de naam docent niet meer mag hebben omdat die functie lager dan schaal 11 gewaardeerd blijft.
-Op of na 1 maart 2020 ziek geworden? Dan geldt op grond van cao-artikel Q-4 lid 5.
-Werknemers die ziek zijn geworden op of na 1 maart 2020 en gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard, hebben recht op een arbeidsovereenkomst van tenminste 50 procent restverdiencapaciteit zoals door UWV vastgesteld. Tenzij deze medewerkers vallen onder een collectieve WIA-hiaatverzekering van tenminste 70 procent van het laatstverdiende loon.
De Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Hoger Beroepsonderwijs (ZAHBO), waar in de cao hbo naar verwezen wordt, zal ook nog herschreven worden naar aanleiding van het Principeakkoord. Deze regeling is, net als de cao-tekst, terug te vinden op onze website zodra de tekst gereed is.
Wat niet in de cao hbo of de ZAHBO staat, maar in de voorwaarden van Loyalis, de grootste aanbieder van de WIA-hiaat verzekering in het onderwijs, is dat om in aanmerking te komen voor deze verzekering, ontslag moet zijn gegeven op grond van arbeidsongeschiktheid.
Een andere ontslaggrond, bijvoorbeeld verwoord in een vaststellingsovereenkomst, kan dit recht verspelen. Wie arbeidsongeschikt is en gedurende of na 2 jaar arbeidsongeschiktheid ontslag als mogelijkheid krijgt geopperd, moet contactnemen met individuele belangenbehartiging ( cnvinfo@cnv.nl) om te bezien wat de beste oplossing is.