Cao Universiteiten
In de cao Nederlandse Universiteiten staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. De cao geldt voor alle medewerkers die bij een universiteit werken. We maken ons sterk voor onderwerpen die leden van CNV aandragen. In de huidige cao zijn de loonsverhogingen een belangrijk speerpunt. Ook hebben we ons hard gemaakt voor de invoering van een ombudsman/-vrouw op elke universiteit. De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn inmiddels gestart.
Start cao Universiteiten
Op donderdag 6 maart 2025 starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao Universiteiten. Op deze cao-tijdlijn kun jij het cao-proces volgen en meepraten over de onderhandelingen. Heb jij ideeën over overwerk in de cao Universiteiten? Of wil je weten hoe het zit met salaris in de nieuwe cao? Laat weten wat jij belangrijk vindt en deel jouw idee of reageer op een bericht van iemand anders. Hou de komende periode het nieuws rond de voortgang van jouw nieuwe cao Universiteiten in de gaten.
Deel jouw idee voor cao Universiteiten
Wat vind jij belangrijk in de nieuwe cao Universiteiten? Als lid van de vakbond kun jij eigen voorstellen indienen. Voor de start van de onderhandelingen worden de ideeën van werknemers opgehaald. Met een enquête en/of via deze cao-pagina. Zo kun je hieronder jouw ideeën delen over primaire arbeidsvoorwaarden als loon en secundaire arbeidsvoorwaarden als rouwverlof. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en gebruikt om de inzet van de cao-onderhandelingen te bepalen. Het delen van jouw mening is dus belangrijk en waardevol.
Post nu jouw eigen ‘top drie’. Of je nu roostermaker of docent bent, laat je nu horen en geef je mening.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
-
betaling stagiaires niet haalbaar in onderzoeksgroepen
0 likesIk maak me zorgen om het voorstel om stagiaires minimaal €750 per maand te betalen. Dit is financieel niet haalbaar vanuit de eerste geldstroom, NWO- of EU-grants en collectebusfondsen. Het werk van stagiaires vereist veel begeleiding, en materialen worden al door onderzoeksgroepen zelf gefinancierd. Dit zal waarschijnlijk leiden tot het verdwijnen van stageplekken binnen onderzoeksgroepen van universiteiten. Bovendien is het niet wenselijk om ongelijkheid te creëren tussen stagiaires en bachelor-/masterstudenten, die ook geen vergoeding ontvangen.
Voorstellen nieuwe cao Universiteiten
Hier vind je de voorstellen voor de nieuwe cao Universiteiten. De voorstellen zijn de eisen die de onderhandelaar van CNV meeneemt naar de onderhandelingstafel. Deze zijn gemaakt op basis van jullie ideeën, wensen en input. We hebben jullie geraadpleegd om uiteindelijk tot concrete voorstellen te komen. Dit is belangrijk, omdat we zo precies weten wat er speelt onder de werknemers in de sector [naam invoegen]. De andere partijen komen ook met hun eigen voorstellen en hiermee starten de cao Universiteiten onderhandelingen.
Onderhandelingen cao Universiteiten
De onderhandeling van de cao Universiteiten zijn nu aan de gang. De bestuurders van CNV maken samen met de werkgevers nieuwe afspraken. Of en hoe een cao-verbetering voor Universiteiten mogelijk is hangt af van veel verschillende factoren. Dit is een belangrijke fase in het cao-proces waarin de inhoud van de nieuwe cao Universiteiten uiteindelijk wordt bepaald. CNV zet altijd in op voorstellen die voor de werknemers het belangrijkste zijn.