drie studenten met rugzakken en jassen aan. Hun ruggen naar de kijker gericht. In de herfst of winter.

CNV wijst op rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van bezuinigingen hoger onderwijs

Binnenkort wordt in de Eerste Kamer gestemd over de bezuinigingen op het hoger onderwijs, zoals die zijn vastgelegd in de onderwijsbegroting. Gezien de verstrekkende gevolgen van deze maatregelen, vraagt CNV met klem aandacht voor de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid ervan.

Ontslagen

De bezuinigingen brengen namelijk niet alleen schade toe aan de kwaliteit en continuïteit van het hoger onderwijs, maar roepen ook fundamentele vragen op over de naleving van wettelijke verplichtingen en de impact op de kenniseconomie, zo stelt CNV in een position paper. Daarnaast zien we in de praktijk nu de zorgelijke ontwikkelingen van ontslagen van personeel op verschillende universiteiten, wegens de aangekondigde bezuinigingen.

Onaanvaardbaar risico

In de position paper zet CNV uiteen waarom deze bezuinigingen een onaanvaardbaar risico vormen voor de toegankelijkheid en kwaliteit van het hoger onderwijs. Uit onze analyse blijkt namelijk dat de maatregelen in strijd zijn met de zorgplicht van de overheid en de wettelijke verplichting om gelijke kansen te waarborgen. Daarnaast wijzen we op de ernstige gevolgen van de bezuinigingen voor wetenschappelijk onderzoek, internationale samenwerking, de financiële stabiliteit van onderwijsinstellingen en werkgelegenheid.

CNV staat klaar

Als vakbond is CNV de partij die de benodigde kennis en expertise biedt om met de politiek in gesprek te gaan en een verantwoorde balans te vinden. Wij staan klaar om samen te werken aan oplossingen die het hoger onderwijs in Nederland versterken en toekomstbestendig maken.