Hoop op cultuurverandering
Natasja Heuwer, CNV-bestuurder universiteiten, ziet deze veranderingen als een kans voor verbetering: 'De vernieuwing van het College biedt hoop voor echte verbetering van de sociale veiligheid op de TU Delft. De splitsing van de functies is een positieve ontwikkeling, maar veel zal afhangen van de wil en het vermogen tot verandering van het toekomstige College.'
Problemen met sociale veiligheid
CNV heeft al jaren kritiek op de cultuur aan de TU Delft. Sinds 2010 zijn er aanhoudende signalen over misstanden, maar medewerkers en studenten die onveiligheid en ongewenst gedrag melden werden en worden enorm tegengewerkt. In maart 2024 publiceerde de Onderwijsinspectie een vernietigend rapport dat het College van Bestuur verantwoordelijk houdt voor de instandhouding van deze onveilige cultuur. In oktober riep CNV minister Bruins op om in te grijpen en drong aan op het vertrek van het volledige College.
Dringende maatregelen nodig
Ondanks de aanstaande vervanging van het College benadrukt Heuwer dat actie noodzakelijk blijft.‘Ook nu vervanging van het College aanstaande is, betekent dat niet dat de TU Delft achterover kan zitten. Bij herhaling hebben wij samen met de andere bonden de volgende maatregelen gevraagd:
- Grondige nulmeting om de volledige omvang van de sociale onveiligheid in kaart te brengen.
- Onafhankelijk meldpunt waar medewerkers en studenten incidenten kunnen melden zonder angst voor repercussies;
- Screening van leidinggevenden om de sociale veiligheid binnen de organisatie te verbeteren en goed leiderschap te waarborgen.
Die boodschap herhalen wij nu ook. Zeker nu het College zelf een verband tussen vertrek en de erbarmelijke sociale veiligheidssituatie ontkent ligt hier een kans voor het College om hier op korte termijn alsnog werk van te maken.’