Medezeggenschap mbo

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hebben personeel en studenten elk hun eigen vorm van medezeggenschap. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van die verschillende organen?

Ondernemingsraad

Het personeel van mbo-instellingen kan inspraak hebben via een ondernemingsraad (or). Daarbij geldt de Wet op de ondernemingsraden (WOR). De or adviseert bijvoorbeeld bij belangrijke veranderingen in de organisatie. Ook heeft de or instemmingsbevoegdheid bij regelingen op het gebied van opleiding van personeel.


Professioneel statuut

Daarnaast is er een zogenaamd Professioneel Statuut mbo, waarin ook nog bevoegdheden voor de or geregeld zijn. Die extra bevoegdheden staan opgenomen in de cao mbo. De or heeft bijvoorbeeld instemmingsbevoegdheid voor het taakverdelingsbeleid op de instelling. En adviesbevoegdheid voor het meerjarig financieel beleid van de school.

Studenten en ouders

Ook studenten kennen een vorm van medezeggenschap, namelijk via een studentenraad. Die raad behartigt de belangen van de studenten in de instelling. De studentenraad heeft bijvoorbeeld instemmingsrecht over de werkomstandigheden en voorzieningen voor studenten , het beleid met betrekking tot intake- en assessmentprocedures en de rol van studenten bij de interne kwaliteitszorg en zelfevaluatie. Een ouderraad is alleen verplicht op agrarische opleidingscentra (aoc) en kan elders vrijwillig opgericht worden.

Laat je stem horen en word nu lid!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24,- voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Rechtshulp voor werk en privé