CNV-leden delen hun zorgen met staatssecretaris

Bekijk de video en foto's van het bezoek

Staatssecretaris Mariëlle Paul was maandag te gast bij CNV om met (kader)leden van de bond van gedachten te wisselen over het Herstelplan kwaliteit funderend onderwijs. Wensen en zorgen werden gedeeld.

‘Docenten zijn geen machines. Een norm voor werkdruk is geen luxe, maar een noodzakelijke maatregel. Want je wilt betere lessen geven, iedere leerling écht zien.’ Met die woorden wees docent klassieke talen Marieke van den Bosch de staatssecretaris op de hoge werkdruk en te grote klassen in het voortgezet onderwijs. Paul sprak met leden van CNV over het herstelplan dat zich focust op betere resultaten bij lezen, schrijven en rekenen, voldoende en goed onderwijspersoneel en structurele bekostiging. De kans werd gegrepen de VVD-bewindsvrouw te wijzen op de gevolgen van de bezuinigingen door het kabinet.

Missie

Zo maakt remedial teacher Martine Vermeulen zich zorgen over de belastbaarheid van onderwijsondersteuners, die met lesgevende en conciërgetaken gaten vullen die in teams ontstaan door personeelstekort en de hoge werkdruk. Door een schoolleider die in haar geloofde klom ze omhoog naar hbo-niveau. ‘Mijn missie is dan ook het verschil maken in het onderwijs. Leerlingen ondersteunen bij het leren en verder helpen van hun vervolgopleiding, bij het vervullen van hun dromen. Leerlingen die kwetsbaar zijn en van wie sommigen als vluchteling naar Nederland zijn gekomen.’

Juf Tilly

Mooie en bevlogen woorden die Paul herinnerde aan haar kleuterschooltijd. ‘Niet Nederlands sprekend werd ik letterlijk en figuurlijk aan de hand meegenomen door juf Tilly. Het was voor mij het begin van allerlei mooie ervaringen, waarbij de juf, meester en docent cruciaal zijn geweest. En ook de conciërge, die hielp als je een klapband had. Al die mensen maken het verschil. Het is de enige manier om het onderwijs op een hoger peil te krijgen, door te blijven investeren in al deze professionals.’

Geen gouden toverstaf

Schoolleider Arianne van Os wees de staatssecretaris op de gevolgen van het lerarentekort. ‘Voldoende personeel draagt bij aan de rust om verder te ontwikkelen en te werken aan kwaliteit. Maar hoe je dat als je na moet denken over de formatie?’ Paul gaf aan geen gouden toverstaf te hebben. ‘Maar het helpt wel om de mensen die er zitten goed te behandelen en te behouden, door het mogelijk te maken om vanuit een ander beroep de overstap te maken en vooral aan te geven hoe mooi het vak is.’

Meer differentiatie

Inhakend op het lerarentekort vroeg CNV-bestuurslid Onderwijs Daniëlle Woestenberg zich af of het ‘uiteindelijk voor de kwaliteit nodig is dat we kinderen zoveel uren “ophokken”. Zeker in het voortgezet onderwijs en zeker met de technologische middelen die we nu hebben.’ Ze pleitte voor meer differentiatie om de werkdruk te verlagen en gericht inspelen op de capaciteiten van leerlingen.

Dit is wat CNV doet tegen de werkdruk in het onderwijs en hoe wij ons inzetten voor betere kwaliteit van het onderwijs.

Bekijk de video van het bezoek

CNV-leden delen hun zorgen met staatssecretaris Paul

Fototerugblik van het bezoek

CNV-bestuurslid Onderwijs Daniëlle Woestenberg, staatsecretaris Mariëlle Paul en CNV-voorzitter Piet Fortuin (foto Erik Kottier)
(foto Erik Kottier)
Martine Vermeulen, remedial teacher én lid sectorraad Onderwijs en voorzitter stuurgroep OOP CNV (foto Erik Kottier)
Luc van Dijk-Wijmenga, marketeer en onderwijsprofessional. Tevens voorzitter en onderwijsadviseur Hoger Onderwijs CNV (foto Erik Kottier)
(foto Erik Kottier)
Arianne van Os, schoolleider en lid sectorraad Onderwijs CNV (foto Erik Kottier)
Marieke van den Bosch, docent klassieke talen (foto Erik Kottier)
(foto Erik Kottier)
CNV-sectorleider Onderwijs Abhilash Sewgobind (foto Erik Kottier)
(foto Erik Kottier)