Meerdere malen heeft CNV gevraagd om ook een compensatieregeling voor onderwijspersoneel met post-COVID. De scholen moesten destijds deels open blijven om de samenleving niet verder te ontwrichten. Het werken in het onderwijs werd beschouwd als ‘normaal maatschappelijk risico’, maar dat was het niet.
Geen voorrang
Kinderen bleken wel degelijk besmettelijk ondanks dat eerst werd volgehouden dat ze dat niet waren. Het aantal fijne deeltjes in de lucht was aanzienlijk hoger, want de ventilatie in de schoolgebouwen is slechter dan in een normaal kantoor. De anderhalve meter afstandsregel is ondoenlijk in het onderwijs en al helemaal in het speciaal onderwijs of bij jonge kinderen. Het onderwijs werd zelfs volledige geopend in 2021 terwijl een deel van de medewerkers niet eens gevaccineerd was. Het onderwijs kreeg ook geen voorrang bij vaccinatie, zelfs niet de gevraagde FFP-mondmaskers. Testen gebeurde wel, waardoor iedereen zeker weet dat er constant veel zieken waren.
Niet fair
Net als in de zorg hebben mensen met alle onzekerheden die er waren een stap naar voren gedaan in het belang van anderen. Hen nu aan hun lot overlaten in de bijstand vindt CNV niet fair. Bovendien wordt hiermee het signaal afgegeven dat deze beroepsgroepen bij mogelijke crises in de toekomst ook nergens op hoeven te rekenen.
Met het huidige arbeidsmarkttekort is dit niet het goede signaal aangezien we alle medewerkers kunnen gebruiken. Het onderwijs en de kinderopvang merkt nog dagelijks de gevolgen van de coronapandemie door definitief uitgevallen leraren, onderwijsondersteuners en medewerkers in de kinderopvang.
Luister hier naar de toelichting die Daniëlle Woestenberg gisteren in het NPO 1-radioprogramma EénVandaag gaf op de ontstane situatie.