Leerlingen steken vinger op in klaslokaal

Laatste specifieke corona-adviezen vervallen

Scholen kunnen nog tot woensdag 15 maart 11:00 uur zelftesten aanvragen

De laatste specifieke corona-adviezen zijn vervallen. Dat maakte het kabinet vorige week bekend. Voor het onderwijs betekent dit dat alleen de algemene adviezen voor het beperken van verspreiding van luchtwegvirussen nog gelden. Steekt het coronavirus weer de kop op? Dan treden de sectorplannen weer in werking.

De laatste corona-adviezen zijn op vrijdag 10 maart komen te vervallen. Het gaat hierbij om de afspraken om bij klachten een coronazelftest te doen en om bij een positieve test in isolatie te gaan. Hiermee gelden nu voor het coronavirus dezelfde algemene adviezen als die voor andere luchtwegvirussen. Het is belangrijk dat deze adviezen in goed overleg tussen werkgever en werknemer worden gehandhaafd.

De algemene adviezen op een rij:

  • Blijf thuis wanneer je ziek bent.
  • Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.
  • Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Let op: zelftesten aanvragen voor je school kan nog tot woensdag 15 maart 11:00 uur

Het leveren van zelftesten aan scholen stopt ook. Scholen kunnen nog tot woensdag 15 maart 11:00 uur zelftesten aanvragen. Daarna is dit niet meer mogelijk.

Ventilatie

CNV blijft bij het kabinet herhalen dat naast ventilatie ook luchtreiniging zorgt voor een gezonde en veilige werkplek en leefruimte voor leraren en leerlingen. Arbo-technisch moet de werkplek aan de daarvoor geldende eisen blijven voldoen. CNV houdt de vinger aan de pols.

Long COVID

Ook zijn er nog steeds collega’s die te kampen hebben met long COVID. Juist nu deze mensen op het kritieke punt staan om na 2 jaar ziekteverlof in de WIA terecht te komen, is er de noodzaak om tot een compensatieregeling te komen. Daarover zegt het ministerie niets en dat is teleurstellend. CNV blijft onderzoeken of aansprakelijkheidsstelling kansen kan bieden.