'Ongestoorde kerstvakantie broodnodig om op te laden!'

'Het is een volstrekte no-go om in of net voor de kerstvakantie, die op 19 december begint, alsnog te besluiten tot verlenging van de kerstvakantie of landelijk opgelegd digitaal onderwijs.' Dat zegt CNV Onderwijsvoorzitter Daniëlle Woestenberg over mogelijke verzwaring van de coronamaatregelen.

Verlenging van de kerstvakantie of landelijk opgelegd digitaal onderwijs in de eerste schoolweek van januari, bleken dinsdagavond tijdens de persconferentie van het kabinet niet aan de orde. Tegelijkertijd houdt het kabinet voor later in deze maand alle opties voor verzwaring van de coronamaatregelen open. Premier Rutte sluit geen enkele maatregel op voorhand uit.

No-go

Voorzitter CNV Onderwijs Daniëlle Woestenberg: 'Het is een volstrekte no-go om in of net voor de kerstvakantie, die op 19 december begint, alsnog met maatregelen te komen die voorbereidingen vergen waar schoolleiders en docenten hun vakantie voor moeten onderbreken. Eerder dit jaar gebeurde dat al met de meivakantie. Onderwijspersoneel heeft de in de cao vastgelegde kerstvakantie broodnodig om weer op te laden.' De werkdruk in het onderwijs is sinds corona sterk toegenomen. Ruim 90% van de CNV Onderwijsleden uit het voortgezet onderwijs gaf in een recent ledenonderzoek aan nu een hogere werkdruk te ervaren, bij schoolleiders ligt dit percentage zelfs op 95%.

Alleen lessen

Om de werkdruk op scholen niet onnodig te vergroten, riep CNV Onderwijs de scholen eerder al op de activiteiten op school tot lessen te beperken. Woestenberg: 'Het zou helpen als de last van het toezicht op naleving van de coronamaatregelen op scholen bij de docenten wordt weggenomen. Het ziet er naar uit dat daar nu snel ondersteuning komt met de 210 miljoen euro extra die het kabinet op 16 november beloofde. Dat geld is bedoeld om achterstanden in alle leerjaren te beperken, begeleiding van eindexamenkandidaten te verbeteren én de werkdruk te verlagen. Belangrijk, want er is toenemende zorg om veiligheid en werkdruk. Uit dezelfde ledenraadpleging weten we dat er bij een kwart van de professionals serieuze zorgen zijn op dit vlak. Zichtbare aandacht voor kwetsbaarheid bij docenten, leerlingen en hun directe leefomgeving is nodig.'