Voor 1 procent ziek
Willem meldt zich op de afgesproken dag per e-mail bij zijn leidinggevende als volledig hersteld. Aan het einde van de maand ziet hij op zijn salarisspecificatie dat hij nog steeds als ziek geregistreerd staat. Foutje, denkt hij, maar als hij contact opneemt met de salarisadministratie hoort hij dat zijn leidinggevende hem nog voor 1 procent ziek heeft laten staan. Dat doet hij omdat hij er nog niet geheel van overtuigd is dat Willem wel hersteld is. Hij wil het nog even een maand of drie aanzien, zegt hij tegen de net herstelde docent als deze verhaal haalt. Die is het daar niet mee eens en vraagt juridisch advies bij CNV Ondewijs.
Maar twee smaken
Het komt regelmatig voor dat werkgevers medewerkers na een hersteld melding nog een klein percentage ziek laten staan. Eigenlijk is elk percentage onzin, omdat er juridisch maar twee smaken zijn: ziek of niet ziek. Ziek is de werknemer die door een medische oorzaak zijn eigen werk niet volledig kan doen. ‘Volledig’ wil hier zeggen: zowel qua taken (inhoud) als qua uren (arbeidsduur per week). Een werknemer die 1 procent ziek is, is arbeidsrechtelijk dus gewoon ziek.
Een werknemer heeft gedurende maximaal 104 weken wettelijke ontslagbescherming en inkomensbescherming tijdens ziekte. Als er tussen twee ziekteperiodes een onderbreking zit van minder dan vier weken, worden de beide ziekteperiodes samengeteld tot één, waarbij de eerste ziektedag aan het begin van de eerste ziekteperiode ligt. Heeft een werknemer na een betermelding weer ten minste vier weken zijn eigen werk verricht en wordt hij daarna opnieuw ziek, dan begint er vanaf de datum van de nieuwe ziekmelding opnieuw een periode van 104 weken te lopen waarin er geen ontslag mag plaatsvinden en de werkgever loon moet doorbetalen. Dat is de reden dat werkgevers een medewerker soms een klein percentage ziek laten staan als ze nog niet overtuigd zijn van de duurzaamheid van het herstel.
Werkgever overstag
Voor Willem is het geen goed nieuws dat zijn leidinggevende hem gedeeltelijk ziek laat staan, omdat hij dan op 3 juni 2021 twee jaar ziek zou zijn en geen ontslagbescherming en inkomensbescherming meer zou hebben. Bovendien is hij sinds 1 april ook alweer meer dan vier weken aan het werk.
De jurist van CNV Connectief stuurt een e-mail aan de leidinggevende. Hij wijst erop dat Willem zich hersteld heeft gemeld, daarin gesteund door de bedrijfsarts, en dat hij inmiddels ook al weer vier weken zijn eigen werk heeft verricht. De werkgever kan een deskundigenoordeel bij UWV aanvragen indien hij het met de beoordeling door de bedrijfsarts en de hersteld-melding niet eens is. De leidinggevende gaat hierna overstag en laat weten alsnog de hersteld-melding per 1 april 2021 te accepteren.
Tip: geef een hersteld-melding nooit alleen mondeling of telefonisch aan je werkgever door, maar doe dat ook per e-mail, zodat je indien nodig bewijs hebt van de datum van beter melden.
Vragen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl.