Druk op de noodknop!

Zonder concrete werkdrukafspraken geen cao VO

Wat is er aan de hand?

De onderhandelingen over een nieuwe cao VO zitten sinds 24 september muurvast. Oorzaak is dat werkgevers te weinig werk maken van het aanpakken van de torenhoge werkdruk. Bestuurder Geert Jan Renkema: 'Het is al jaren hét grootste probleem in de sector. VO. We praten al maanden, maar werkgevers houden steeds de boot af. Dan heeft doorpraten geen zin meer. Er moet écht meer gebeuren dan een loonsverhoging. We willen voorkomen dat werknemers erbij neervallen. We gaan ons beraden op de ontstane situatie en met de achterban in gesprek. Acties sluiten we niet uit.'

Onze inzet:

-Een standaard van maximaal 22 lessen. Meer = hogere opslagfactor

-Meer tijd voor grote klassen

-Minder taken zodat lesgeven aantrekkelijk blijft

Posters voor in de school

De noodknop is bedoeld om aan te geven dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt om de werkdruk tegen te gaan. Die is veel te hoog waardoor collega's de sector verlaten. De noodknop geeft aan: er moet nu actie worden ondernomen om de problemen aan te pakken. Zonder duidelijke afspraken om de werkdruk naar beneden te brengen tekenen wij niet voor een nieuwe cao. Download de poster en hang die op in jouw school. Hiermee maak jij ook duidelijk dat het tijd is om afspraken te maken.

TNO-rapport onderschrijft wens VO aanpak werkdruk

Het onderzoek van TNO (zie hieronder) was weliswaar niet specifiek gericht op het voortgezet onderwijs, maar docenten in het VO geven wel vaker aan dat er maatregelen nodig zijn als het gaat om werkdruk en werkstress. Ook rapporteren zij vaker dat er sprake is van een conflict op het werk. VO-docenten geven ook iets vaker aan dat er sprake is van ongewenst gedrag en minder sociale steun van de leidinggevende. Burn-outklachten komen ook het meeste voor bij docenten in het VO (34 procent). Daarbij gaat het met name om docenten die overwerken (37 procent), vrouwelijke docenten (36 procent) en docenten in de vijf grootste gemeenten (35 procent).

Laat je stem horen tegen de werkdruk en vul de poll in!

Ter plekke uitleg geven?

Het is voor onze mensen een kleine moeite om online en, als het organisatorisch mogelijk is, offline tekst en uitleg te geven over de stand van zaken rond de cao-onderhandelingen. Dan leggen we uit waarom de bonden pas weer naar de onderhandelingstafel komen als de werkgevers concrete afspraken willen maken over minder werkdruk. Afspraken die wat ons betreft voor het hele voortgezet onderwijs gelden.

Meld je aan! g.renkema@cnv.nl

Teken ook de petitie van de gezamenlijke bonden

Teken de petitie en roep de minister en werkgevers op om bij de VO-raad aan te dringen op landelijke afspraken.

Daniëlle Woestenberg, bestuurslid onderwijs van CNV, legt op haar LinkedIn-account haarfijn uit waarom het zo belangrijk is de petitie te ondertekenen.

'Want', zegt ze, zich baserend op de input van VO-leden van CNV, 'het professionele gesprek met de leidinggevende vindt amper plaats. Binnen vijf jaar verlaat meer dan de helft van de nieuwe mensen het onderwijs omdat er weinig rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden. Gevolg: het lerarentekort neemt toe! Wie worden daar de dupe van? De medewerkers, daarmee de leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs.

Blijf op de hoogte van de cao-onderhandelingen

Houd de cao-pagina voortgezet onderwijs in de gaten voor nieuwe updates.

Veel gestelde vragen over vastlopen cao-overleg VO

Benieuwd wat CNV doet in jouw vakgebied?

Ontvang maandelijks het laatste nieuws over werk en inkomen per e-mail.

  • Specialistische kennis
  • Updates rondom jouw cao
  • Altijd de laatste actualiteiten

Sluit je ook aan!

Word nu lid voor slechts € 24 voor de eerste 6 maanden. Je profiteert meteen van alle lidmaatschapsvoordelen.

  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • CNV Extra voordeelprogramma
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit