Update onderhandelingen cao WAOJ

Na een bod van de werkgever, en ons tegenbod vanuit de bonden, onderhandelden wij op woensdag 18 december met de werkgeversgroep over de cao WAOJ. Helaas konden we niet tot een akkoord komen. Je leest er meer over in dit nieuwsbericht.

Loonachterstand

De loonontwikkeling binnen de cao WAOJ is de afgelopen jaren sterk achtergebleven. Deze was niet alleen lager dan de inflatie, maar ook lager dan de loonstijgingen in vergelijkbare cao’s en binnen de branche. In sommige jaren is er zelfs helemaal geen overeenstemming bereikt, en in andere jaren zijn afspraken gemaakt met slechts een deel van de bonden. Hoewel er toen enige salarisverhogingen zijn gerealiseerd, was dit onvoldoende om de achterstand in te halen. En dat vinden wij van CNV problematisch. We zetten ons altijd in voor minimaal behoud van koopkracht en dat wordt bij lange na niet gehaald. Daarom konden we niet tot een akkoord komen met jullie werkgevers.

Ons voorstel

Wij stelden in 2025 twee structurele loonsverhogingen voor, wat in de praktijk een totale structurele loonstijging van 5,5% betekent tegen het einde van 2025. Werkgevers wezen dit af. Zij stelden een bescheiden structurele loonsverhoging voor en een incidentele uitkering. Zo’n incidentele uitkering lijkt aantrekkelijk, maar het biedt geen blijvende zekerheid. Ook zorgt het ervoor dat de daadwerkelijke loonontwikkeling structureel achterblijft, waarbij bij de cao WAOJ al sprake is. Een loonstijging van bijvoorbeeld 2,5% is dan in de praktijk maar 0,5%, als in het voorgaande jaar een incidentele uitkering van 2% werd uitgekeerd.

Waarom gaan werkgevers niet akkoord?

Werkgevers geven aan dat ons voorstel van 5,5% structurele loonstijging haalbaar is voor 2025. Ook zien ze de hogere structurele loonkosten niet als bedreiging voor de continuïteit van hun organisaties in 2026. Toch willen werkgevers niet akkoord gaan. Waarom niet? Vanwege de onzekerheid over de situatie in 2026. Ze vrezen dat er dan mogelijk minder ruimte zal zijn voor verdere loonkostenstijgingen. Daarnaast wijzen ze op bezuinigingen in het onderwijs, de afloop van tijdelijke middelen en het zogenaamde ‘ravijnjaar’ van gemeenten in 2026, waarin minder geld beschikbaar zal zijn voor bijvoorbeeld jeugdzorg. Werkgevers willen daarom in 2025 een deel van de loonontwikkeling incidenteel houden. Zij denken dat dit meer flexibiliteit biedt om in 2026 opnieuw een structurele verhoging door te voeren, mits de omstandigheden dat toelaten. Dit zou volgens hen onrust onder werknemers in 2026 kunnen voorkomen.

Wij blijven voor jou bij ons standpunt

Als bonden kiezen wij principieel voor structurele loonstijgingen die zekerheid bieden aan werknemers. Biedt de economie of markt in een later jaar geen ruimte voor verdere verhogingen? Dan leggen we dat graag uit aan werknemers. We staan altijd open voor dialoog en zullen werkgevers steunen in moeilijke tijden, omdat we gezamenlijk belang hebben bij gezonde organisaties.

Hoe nu verder?

Dit jaar gaan we er helaas niet uitkomen. Wel staan we open voor verdere gesprekken met de werkgevers over een nieuw voorstel. Voordat we dat doen, willen we onze leden de kans geven om vragen te stellen en wensen met ons te delen. Daarom hebben we onze leden via e-mail uitgenodigd voor een online bijeenkomst op 7 januari, 15:30 uur.

Laat je stem horen en word nu lid!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 25,- voor de eerste 5 maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Rechtshulp voor werk en privé