Op 1 januari 2019 liep de cao AOJ af. Sinds dat moment is er formeel geen cao meer voor het personeel werkzaam bij een van de aangesloten werkgevers. Zowel wij, samen met de andere bonden als de werkgevers, hebben enkele keren geprobeerd om de cao te vernieuwen. Tot nu toe steeds zonder het gewenste resultaat. Waar gaat het mis?
Loonontwikkeling en looptijd
De werkgeversdelegatie heeft aangeboden het salaris te willen verhogen met een structurele loonsverhoging per 1 september 2022 van 2 procent en een eenmalige uitkering van 1 procent gebaseerd op het bruto jaarsalaris. Ook voor de jaren 2023 en 2024 zou hetzelfde aanbod gelden. Waarvan de eenmalige uitkering afhankelijk zou worden gesteld van het bedrijfsresultaat van de onderneming, maar met een minimum van 1 procent. Dus ook als er verlies zou worden geleden.
Wij vinden dit loonbod te laag, wegens de periode waarin geen structurele loonsverhogingen hebben plaatsgevonden en de huidige situatie rondom de koopkracht (inflatie). Het loonbod van de werkgeversdelegatie komt dan voor het jaar 2022 uit op 1,4 procent. Daarbij vinden wij dat een voorschot nemen op 2023 en 2024 in deze tijd van grote inflatie en de veranderingen die in 2023 in het pensioenstelsel zullen plaatsvinden, niet in verhouding staan met het loonbod. Daarom hebben wij een korte looptijd van de cao voorgesteld, met als einddatum het najaar van 2023. De werkgevers bleven echter bij de door hen voorgestelde langere looptijd, namelijk: 1 september 2022 tot 1 januari 2025.
Hoe nu verder?
Ondanks de teleurstelling over dat we het niet eens kunnen worden, hebben we met de cao-partijen afgesproken in oktober opnieuw een verkenning te doen om voor 2023 een cao af te sluiten. Het is nu aan de verschillende werkgevers hoe zij tot die tijd de beschikbare loonruimte voor 2022 inzetten voor hun werknemers.
Houd onze cao-pagina in de gaten voor de laatste cao-updates.