CNV en de andere vakbond hebben gezamenlijk onderstaand concept voor de cao-inzet gemaakt. Deze inzet is gebaseerd op de wensen -via mails en gesprekken- van de leden. Daarnaast is er overlegd met de ondernemingsraden. We hebben de wensen hieronder gegroepeerd in vijf onderwerpen.
Looptijd, loonsverhoging en financiële vergoedingen
De vakbonden denken aan een looptijd van 1 jaar. Op grond van de laatste gegevens van de Macro Economische Verkenningen en andere loonontwikkelingen in het onderwijs, zetten wij in op 5,5% loonruimte, te gebruiken voor loonsverhoging en betere financiële vergoedingen.
We willen inzetten op een vergoeding van woon-werkverkeer die de daadwerkelijk gemaakte kilometers dekt, waarbij vooral een vergoeding voor de eerste vijf kilometer zeer gerechtvaardigd is. Daarnaast willen wij voor het lesmateriaal een basisvergoeding plus een vergoeding per leerling. De huidige vergoeding is ontoereikend bij grote klassen, omdat deze per les wordt vastgesteld.
Werkdrukmaatregelen en duurzame inzetbaarheid
De werkdruk is te hoog momenteel. Het ziekteverzuim bij een bepaalde geleding is zelfs 11%. Dit moet omlaag. Een flink aantal leraren geeft aan dat de klassen te groot zijn, men te veel groepen heeft en de opslagfactor van 80 minuten per les van 45 minuten niet realistisch is. Huidige schoolroosters veroorzaken bij meerdere schoolwisselingen extra werkdruk, omdat de opslagfactor ontoereikend is. Om kwalitatief goed onderwijs te geven, willen de vakbonden de volgende regelingen in de cao:
Een basisnorm van 23 lessen van 45 minuten per week bij wtf 1. Indien men meer lessen toebedeeld krijgt, geldt een hogere opslagfactor (inclusief de reistijd dus). Een maximum van 26 lessen per week bij wtf 1. Een basisnorm afspreken houdt ook in dat indien een groep leerlingen het aantal van 23 leerlingen overschrijdt, er een hogere opslagfactor geldt voor voor- en nawerk. .
Ten aanzien van duurzame inzetbaarheid wensen de vakbonden in te zetten op ontziemaatregelen voor oudere en startende leraren. Van oudere medewerkers is bekend dat vanaf 57 jaar de dagelijkse energiewaarde afneemt. Gedacht wordt aan een regeling voor starters en oudere leerkrachten met een aangepast maximum van lessen (aangepaste basisnorm), minder reistijd tussen scholen en scholen dichter bij de woonplaats.
Professionalisering
Medewerkers horen en lezen dat in de onderwijscao’s PO en VO een individueel en vrij besteedbaar scholingsbudget bestaat van minimaal 500 euro per jaar per medewerker. De sector GVO/HVO is de afgelopen jaren geprofessionaliseerd en medewerkers voldoen aan de bekwaamheidseisen. Daarbij hoort navenant een cao-regeling met een individueel professionaliseringsbudget.
Werkingssfeer van de cao en focus op primaire proces
De vakbonden willen met deze inzet meer focus bij het primaire proces en afspraken maken over de balans tussen het primaire proces en de ondersteunende functies. Wij willen tevens dat iedereen onder de werkingssfeer valt van de cao Vormingsonderwijs, waaronder de directie. Daarnaast dient het loon- en functiegebouw transparant te worden opgenomen in de cao als standaardbepaling.
Overige onderwerpen
De vakbonden willen een regeling opnemen over een sociaal plan en de voorzieningen die daarvoor budgettair nodig zijn. Het kort buitengewoon verlof dient tekstueel te worden aangepast, zodat duidelijk is dat ook een samenlevingscontract hieronder valt. Verder willen we afspraken maken over facilitering en ondersteuning voor ondernemingsraadwerkzaamheden. De jaren werkzaam in een andere onderwijssector vóór 2009 tellen mee voor de jubileumgratificatie.
Enquête
Om goed te onderhandelen wil CNV graag meer informatie over onze leden. Daarom is er een enquête opgesteld met daarin een paar vragen over je functie etc. Daarna vragen we wat jij belangrijk vindt in de nieuwe cao. Graag horen we ook je mening over bovenstaand concept voor de cao-inzet Vormingsonderwijs. De link is afgelopen vrijdag verzonden naar de leden. Invullen kan nog tot vrijdag 14 februari 18.00 uur.