Update onderhandelingen cao vormingsonderwijs

Op 12 en 26 maart en 2 april jongstleden hebben wij onderhandeld over een nieuwe cao Vormingsonderwijs. Op 16 april staat het volgende overleg gepland onderhandelingen.

'De instellingssubsidie vormingsonderwijs wordt pas in augustus door het ministerie van OCW bekend gemaakt, dus onze gesprekken tot nu toe zijn nog niet over het loon gegaan’’, geeft cao-onderhandelaar Gerlinde Michels aan. ‘We hebben onder andere gesproken over vergoedingen voor reiskosten, lesmateriaal, scholing, en met name over de hoge werkdruk in de sector.’

Andere berekeningssystematiek

Ze geeft aan dat in de cao staat dat een lesuur 45 minuten is. Voor een fulltime vakleerkracht geldt maximaal 30 lessen van 45 minuten gedurende 40 weken, ofwel 900 uur. Michels: ‘Tijdens onze gesprekken is gebleken dat de praktijk soms anders is doordat scholen lessen van 30 of 35 minuten hanteren. Hierdoor wordt een andere systematiek van berekening WTF toegepast. Dit is niet conform cao. We hebben met de werkgever hierover standpunten uitgewisseld maar willen dit graag ook met onze leden delen en bespreken. We willen namelijk naar goede transparante afspraken in de cao die worden nageleefd.’

Gelijk startpunt

Tegelijkertijd heeft de werkgever aangegeven wel degelijk over werkdruk met de bonden te willen praten. Michels: ‘Ze hebben een idee geschetst dat interessant is om samen uit te werken. Dat kan echter alleen als we het gelijke startpunt hebben. Daarom willen we een paar zaken goed met de leden bespreken in verband met de werkdruk en de werktijdfactorberekening. Ook willen we hen informeren over onze gesprekken over reiskosten, lesmateriaal, telefonie, scholing. Wij organiseren daarom voor onze leden een digitale achterbanbijeenkomst via Teams op woensdag 16 april van 16.00 tot 17.00 uur.

Digitale achterbanbijeenkomst

Stuur een mail met je naam, lidnummer en emailadres naar g.michels@cnv.nl en je krijgt per ommegaande een link voor de online bijeenkomst.

Blijf op de hoogte

Houd de cao-pagina Vormingsonderwijs in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen!