Bovenstaande onderhandelpunten hebben (kader)leden gedeeld via een enquête waarin werd gevraagd wat de inzet van CNV Onderwijs moest worden tijdens de gesprekken over een nieuwe cao. Daarop zijn veel reacties binnengekomen. Ook zijn veel gesprekken gevoerd met leerkrachten, onderwijsondersteuners en schoolleiders over de inzet van de nieuwe cao.
Als gevolg van de inflatie zijn de kosten voor levensonderhoud sterk gestegen. CNV zet daarom in op een loonstijging die zorgt voor koopkrachtbehoud. Met name de werknemers in de lagere loonschalen moeten daarbij extra worden beschermd. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een vast bedrag in euro’s af te spreken, gecombineerd met een procentuele stijging. Dergelijke afspraken worden ook in andere sectoren worden gemaakt.
Beheersing werkdruk
Daarnaast is beheersing van de werkdruk een belangrijk thema dat moet worden meenemen in de onderhandelingen. Om de personeelstekorten goed aan te pakken moeten we met zijn allen aan een positiever beroepsbeeld werken. Ook is het nodig dat er meer professionele handen komen voor het verzorgen van lessen en taken. Uit de enquête komt ook naar voren dat aandacht moet worden besteed aan het werkverdelingsplan en de functiebeschrijvingen.
Er moet verder serieuze aandacht komen voor werkdruk, goed werkgeverschap en het aantrekkelijker maken van het beroep: minder flex, minder zzp’ers en juist meer vaste arbeidsovereenkomsten. Bijzondere aandacht ook voor het onderwijsondersteunend personeel, met name voor onderwijsassistenten die vanwege het lerarentekort regelmatig voor de klas staan. De aandacht geldt tevens voor schoolleiders, omdat het tekort aan leidinggevenden groeit. Voor alle genoemde categorieën hebben vooral starters het soms zwaar en vallen zij veelvuldig uit. Met afspraken moet deze ontwikkeling worden gestopt.
Betere afspraken over rouw
CNV Onderwijs wil ook aandacht voor de zogenaamde life events, omdat deze een groot effect hebben op het werk en het welzijn van de medewerkers in het onderwijs. Als een geliefde overlijdt blijkt het plichtsbesef van personeel erg groot en gaat men vaak direct na de begrafenis alweer aan het werk. We weten dat werk structuur kan geven en helend kan zijn, maar we zien ook dat de wijze waarop werkgevers, leidinggevenden of collega’s omgaan met rouwende werknemers verzwarend of juist verlichtend zijn voor het rouwproces. Wij willen afspraken maken voor betere ondersteuning voor medewerkers in de rouw.
Een thema waar CNV Onderwijs ook aandacht voor vraagt is de overgang. Het is belangrijk dat vrouwen in deze levensfase ondersteuning krijgen. Klachten worden vaak niet als zodanig herkend en dit leidt tot veel extra verzuim. Er moet meer ruimte zijn voor het gesprek over de overgang en begrip voor de klachten die dit met zich meebrengt.
We willen ook de gemaakte afspraken verduidelijken, die betrekking hebben op de rol van vakbonden tijdens schoolsluitingen, reorganisaties en fusies. De bonden dienen te worden ingeschakeld om de arbeidsrechtelijke gevolgen voor medewerkers te waarborgen. Helaas merken we dat besturen dit soms ‘vergeten’.
Opstarten onderhandelingen
De komende weken gaat CNV Onderwijs met de andere bonden in gesprek om te komen tot een gezamenlijke inzet. Dit om sterker te staan tegenover de PO Raad, die de onderhandelingen namens de werkgevers voert. Gekeken wordt onder meer naar de cao’s die in andere sectoren, zoals gemeenten, zijn afgesloten. Spoedig daarna wordt gestart met de daadwerkelijke onderhandelingen.
We weten dat dit een lastig traject gaat worden. Met nieuwsbrieven en informatie via website en cao-tijdlijn wordt de stand van zaken van de onderhandelingen gedeeld.