Bonden en werkgevers roepen Kamer op vast te houden aan kerndoelen

Werknemers- en werkgeversorganisaties roepen in een brief de Onderwijscommisie van de Tweede Kamer op om vast te houden aan de huidige conceptkerndoelen. Eerder vroegen CNV en de andere ondertekenaars de Tweede Kamer al om de invoering van de nieuwe kerndoelen volgens planning door te laten gaan.

In aanvulling op die eerdere oproep wordt in de nieuwe brief onvrede geuit over het voornemen van het kabinet om het totaal aantal geactualiseerde kerndoelen te verminderen. De vernieuwing van het curriculum loopt hierdoor minimaal een jaar vertraging op, terwijl een nieuw curriculum hard nodig is om de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden te versterken.

Het kabinet wil de al geformuleerde conceptkerndoelen ordenen onder abstracte kopdoelen. De conceptkerndoelen worden hierdoor een subdoel. Bonden en werkgevers vrezen hierbij dat de kopdoelen in de onderwijspraktijk en bij de ontwikkeling van leermiddelen leidend worden. Dit doet afbreuk aan de concretisering van de kerndoelen en daarmee de bruikbaarheid voor leraren.