Zo’n dertig scholen voor voortgezet onderwijs in Brabant maakten in juni bekend het “zat te zijn” dat de lerarentekorten als “verdienmodel” worden gebruikt door externe bureaus. Door de woekerprijzen die scholen aan detacheerders betalen, zien zij hun personeelskosten oplopen, zegt Martin van den Berg, directeur-bestuurder van het Christiaan Huygens College in Eindhoven en woordvoerder namens alle scholen. “Inhuur via bureaus is fors duurder dan wanneer we medewerkers een vaste aanstelling geven. Gemiddeld liggen de kosten 60 procent hoger. Dat hoort niet van geld dat bestemd is voor onderwijs.”
Daarnaast leidt de inhuur van leerkrachten via commerciële bureaus tot verhoging van de werkdruk van collega’s in loondienst. “Tijdelijke werknemers verrichten meestal geen schooltaken buiten de klas om, zoals de ouderavonden. Die taken komen daardoor op het bordje van de vaste docenten terecht. Voor hen wordt het werk zwaarder. Dat vinden wij niet acceptabel. Daarom hebben we unaniem besloten te stoppen met de inhuur via de bureaus.”
Kan het wel?
Zo’n beslissing is makkelijk genomen, maar kán het in de praktijk ook? Overal in het land lopen de tekorten immers op. Dat is ook dit schooljaar weer zichtbaar, zoals op websites voor lerarenbanen. Hier zijn veel vacatures te vinden met als startdatum per direct of zo snel mogelijk. Kun je dan als schoolbestuur een rector op de werkvloer nog verder onder druk zetten door de weg van inhuur af te snijden? “Die vraag hebben we onszelf ook gesteld”, vertelt Van den Berg. “Daarom hebben we een enquête gehouden onder de rectoren en teams van de scholen. We vroegen hen hoe ze de maatregel om te stoppen met de inhuur ervaren.” De uitkomst was positief, stelt hij. “Het draagvlak is er overduidelijk. Om die reden hebben we onlangs tijdens een bijeenkomst met de besturen unaniem afgesproken dat we de actie doorzetten. We stick to the plan. Alleen als we allemaal onze rug recht houden kunnen we het tij keren.”
Kentering
De scholen willen docenten die zich voor langere tijd aan de organisatie binden. Met de actie hopen ze mensen die nu ingehuurd worden over de streep te trekken om voor een dienstverband bij hen te kiezen. Volgens Van den Berg lijkt dat te lukken en is er al een kentering zichtbaar. “Een aantal scholen heeft de lopende contracten met de bureaus inmiddels afgekocht. Deze docenten gaven aan in loondienst te willen komen. En met leraren van wie het contract afloopt, gaan we om de tafel zitten. We merken dat er steeds meer zijn die de draai maken. Veel mensen willen hooguit een uur reizen voor woon-werk. Als ze niet meer worden ingehuurd door de scholen in de regio waar ze wonen, droogt het werk op. Dat besef begint te groeien.”