Een erkend probleem, waarbij we in een tijdperk beland lijken te zijn, waarin we met elkaar zoeken naar een nieuwe balans: wat moet je zien als een (hele) slechte grap en wanneer is er daadwerkelijk sprake van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? Wat kan je als werkgever doen om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en pesten op het werk te voorkomen? En wat doe je wanneer desondanks melding wordt gedaan van grensoverschrijdend gedrag?
Voorkomen
Op grond van artikel 7:611 BW is een werkgever verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Het verbod op (seksuele) intimidatie is onder meer opgenomen in artikel 7:248, lid 6 BW. Een werkgever is op grond hiervan verantwoordelijk voor gedragingen van collega’s ten opzichte van elkaar. In het onderwijs komt daarbij nog een bijzondere doelgroep: de leerlingen. Zij verkeren in een afhankelijkheidspositie en zijn hierdoor in zekere zin altijd kwetsbaar. In de eerste plaats geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Door het goede voorbeeld te geven, heeft iedereen invloed op de cultuur in een leer- en werkomgeving. Niet alleen binnen de organisatie, maar ook daarbuiten. Als de grenzen van wat toelaatbaar is steeds worden opgezocht, bijvoorbeeld door grapjes te maken die op of over de grens zijn of apps te sturen die niet passen in een veilige omgeving, helpt het om dit bespreekbaar te maken. Niet alleen met degene die de slechte grap maakt, maar ook met degenen die meelachen. Het bewaken van de grens van wat toelaatbaar is en wat niet is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
Gedragscode
Seksuele intimidatie, pesten of andere grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Niemand zal zeggen dat dergelijk gedrag ‘normaal’ is. Door binnen een organisatie gebruik te maken van een heldere en voor iedereen kenbare gedragscode, die actief en bij herhaling aantoonbaar wordt uitgedragen en gehandhaafd door of namens de werkgever, wordt het voeren van een dergelijk gesprek makkelijker. Het biedt houvast, omdat er duidelijke regels zijn wat acceptabel is. Een werknemer kan dan niet wegkomen met onwenselijk gedrag met het argument dat hierover geen duidelijke afspraken bestaan.
In de gedragscode kun je ook opnemen welke sancties volgen bij overschrijding van de grenzen. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding kun je een werknemer aanspreken en een sanctie opleggen. In sommige gevallen past een waarschuwing of schorsing, maar soms is sprake van dermate grensoverschrijdend gedrag dat ontslag aan de orde kan zijn.
Aanwijzingen hoe grensoverschrijdend gedrag wordt voorkomen en wat een werkgever kan doen wanneer het zich desondanks voordoet, volgen ook uit rechtspraak over dit onderwerp*.