Medewerker ziek uit dienst? Denk aan de meldplicht!

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar het kan zijn dat een dienstverband tijdens ziekte eindigt. Meestal is deze situatie aan de orde als een medewerker gedurende een tijdelijk dienstverband ziek wordt. Als een zieke medewerker een vast dienstverband heeft, is de werkgever doorgaans verplicht om het loon 104 weken door te betalen. In het geval van ziekte tijdens een tijdelijk dienstverband hoeft dit niet altijd zo te zijn.

Soms stopt het tijdelijke dienstverband van rechtswege, doordat de tijd waarvoor het dienstverband is aangegaan is verstreken. In een groot aantal van dit soort gevallen is de loondoorbetalingsverplichting van 104 weken nog niet verstreken. De werknemer zou dan mogelijk aanspraak kunnen maken op een Ziektewetuitkering.

Meldplicht

In deze situatie is het van belang om te weten dat een werkgever een meldplicht heeft. Dit betekent dat de werkgever melding moet maken bij UWV van het feit dat de medewerker ziek is ten tijde van het eindigen van het dienstverband. Dit noemt UWV de ziek uit dienst-melding. De ziek uit dienst-melding hoeft de werkgever overigens niet te doen als het dienstverband eindigt, nadat de loondoorbetalingsverplichting is voldaan en de werknemer aanspraak kan maken op een WIA-uitkering.

Boete

De werkgever moet een ziek uit dienst-melding doen in de verzuimmelder van het werkgeversportaal van UWV. Het is belangrijk dat je deze melding doet, omdat de werknemer dit nodig heeft om uiteindelijk een Ziektewetuitkering te kunnen aanvragen. Deze melding moet je als werkgever uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband hebben gedaan.

Wordt deze melding niet of te laat gedaan? Dan loopt de werkgever het risico op een flinke boete. Bij een te late melding door de werkgever heeft UWV de bevoegdheid om de werkgever een boete op te leggen. Hoe hoog de boete is, is afhankelijk van de dag waarop de melding alsnog wordt gedaan. Dit staat omschreven in artikel 2c van het Boetebesluit Socialezekerheidswetten.

De boete bedraagt

  • 70 euro als de melding minder dan zeven kalenderdagen te laat wordt gedaan;
  • 230 euro als de melding tussen kalenderdag 7 en kalenderdag 28 wordt gedaan;
  • 455 euro als de melding na kalenderdag 28 wordt gedaan.

Voor de vakantie

Bij CNV Onderwijs zien we regelmatig dat de ziek uit dienst-melding problemen geeft in de zomer. Veel tijdelijke dienstverbanden in het onderwijs lopen tot en met 31 juli. Dit betekent dat uiterlijk op 31 juli de melding ‘ziek uit dienst’ bij UWV moet zijn gedaan. Op 31 juli is de zomervakantie echter vaak al in volle gang. Om deze reden moeten onderwijswerkgevers daarom de ziek uit dienst-melding vaak voor de zomervakantie doen. Ook dit jaar zagen we bij CNV Onderwijs dat de melding ‘ziek uit dienst’ nog wel eens wordt vergeten in alle hectiek van de laatste periode van het schooljaar.

Wordt deze melding niet of te laat gedaan? Dan loopt de werkgever het risico op een flinke boete

Juridische Dienstverlening CNV Onderwijs

Geen inkomen

Als de ziek uit dienst-melding niet wordt gedaan, betekent dit voor de werknemer dat UWV de aanvraag voor de Ziektewetuitkering niet in behandeling kan nemen. Dit heeft tot gevolg dat de werknemer mogelijk geen inkomen heeft in de eerste maand nadat het dienstverband eindigt. Werkgevers doen er dus goed aan om alvast voor de zomervakantie een reminder in de agenda te zetten, zodat de ziek uit dienst-melding niet aan de aandacht kan ontsnappen. Hiermee wordt een hoop ellende voorkomen, zowel voor de werkgever als de werknemer.

Eigenrisicodrager

Wellicht ten overvloede is het goed om ook te vermelden dat wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat, je als werkgever niet alleen verantwoordelijk bent voor de ziek uit dienst-melding. Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet is de werkgever ook nog steeds verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en de re-integratie. De begeleiding stopt dus niet wanneer het dienstverband eindigt. In de praktijk betekent dit vaak dat de re-integratieafspraken die zijn gemaakt in overleg met de bedrijfsarts voortgezet zullen worden. Deze verplichting geldt ook indien de werknemer niet ziek uit dienst is gegaan, maar binnen vier weken na het eindigen van het dienstverband ziek wordt.

Voor werknemers die uit dienst gaan, is het dus belangrijk dat zij geïnformeerd worden over het feit dat zij een ziekmelding moeten doen bij de ex-werkgever, indien er sprake is van een ziekmelding binnen vier weken na het eindigen van het dienstverband. De verplichtingen die de werkgever heeft als eigenrisicodrager voor de Ziektewetuitkering duren overigens maximaal twee jaar.

Vragen?

Heb je als schoolleider vragen over de ziek uit dienst-melding of de verplichtingen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Als schoolleider kun je met vragen hierover terecht bij CNV Onderwijs directieadvies via 030 – 751 10 04 of via helpdesk@cnvs.nl.