Toen Salzmann (60) in 2017 toetrad tot het bestuur van CNVS, wachtte haar een uitdagende taak: deelnemen aan de cao-onderhandelingen voor schoolleiders. “Het was een bijzondere ervaring”, herinnert ze zich. Eerst keek ze mee, daarna volgde actieve betrokkenheid. “Het samenspel van strategie en onderhandelen om tot een akkoord te komen, gaf me veel voldoening. Je standpunten met hand en tand verdedigen, maar waar nodig ook meebewegen, maakt het tot een kunst.”
Belangrijke invloed
Salzmann bracht veel ervaring en een menselijke, doelgerichte aanpak mee naar het bestuur. Ze vertegenwoordigde de belangen van schoolleiders aan alle belangrijke tafels, zoals van de Onderzoeksraad, Inspectie, het ministerie van Onderwijs en het Schoolleidersregister. “Het mooie aan vakbondswerk is dat je serieuze invloed hebt, niet alleen op de cao, maar ook op de positionering van schoolleiders”, meent ze. De samenwerking met collega’s en de gezamenlijke inzet voor de beroepsgroep, is voor haar altijd van grote waarde geweest. “Het is prachtig om met elkaar de belangen van ons vak te behartigen. Dat ga ik zeker missen.”
Veranderde dynamiek
In 2019 werd ze benoemd tot voorzitter van CNVS. Kort daarna volgde de pandemie, die het vakbondswerk ingrijpend veranderde. “We waren gewend om het land in te trekken, met veel bezoeken in het veld. Ineens moest alles digitaal.” Zelfs na de crisis bleef de dynamiek anders. “Persoonlijke ontmoetingen zijn minder vanzelfsprekend geworden”, zegt ze. “Mensen plannen hun tijd efficiënter, wat om andere manieren van samenwerken vraagt. We hebben opnieuw moeten ontdekken hoe we contact leggen en invloed kunnen blijven uitoefenen.”
Ontwikkelingen
Onder haar leiding richtte CNV Schoolleiders zich de afgelopen jaren op belangrijke ontwikkelingen, zoals het Deltaplan, de regionale koplopers en het register voor schoolleiders. Ze is bovendien trots op de oprichting van het SchoolleidersLab, dat schoolleiders kansen biedt zich verder te ontwikkelen en te innoveren, wat bijdraagt aan de professionalisering van het vak. “Ook de introductie van de studiebeurs VO is een belangrijke stap om schoolleiders te ondersteunen bij verdere verdieping in hun vakgebied.”
Salarisschalen
Verder heeft Salzmann zich sterk gemaakt voor een betere beloningsstructuur. Hoewel er op dit vlak nog uitdagingen zijn, staat het thema stevig op de agenda. “Het verschil in salaris tussen een beginnend en ervaren schoolleider is klein. Daarnaast maakt het uit of je een school van honderd of 1.100 leerlingen leidt. Ik hoop dat die differentiatie er in de toekomst komt.” Ze benadrukt: “Zonder schoolleiders geen goed onderwijs. Zij bepalen de koers, de kwaliteit en inspireren het team.” Ze mogen wat haar betreft dan ook “nog veel meer” in het licht gezet worden.
Eenzaam vak
Salzmann vindt het inspirerend dat CNVS elke schoolleider vertegenwoordigt, binnen alle sectoren: van po, vo tot en met hbo, in regulier en speciaal onderwijs. “Die afspiegeling zie je ook terug in het bestuur. Dat vind ik mooi. Het biedt brede invalshoeken en maakt gerichte steun mogelijk.”