Reacties over werkdruk onderstrepen noodzaak eigen regie

CNV Onderwijs overstelpt met voorbeelden èn hoe het anders moet

Kleinere klassen, minder vergaderen, focussen op kerntaken, ruimte om leerlingen te coachen en ondersteunen, minder bereikbaar zijn voor ouders, een managementteam dat meedenkt met de werkvloer en vooral meer vertrouwen van de directie krijgen. Honderden reacties van docenten in het voortgezet onderwijs ontving CNV Onderwijs de afgelopen dagen met de oproep aan te geven waar de werkdruk uit bestaat en wat de oplossing zou kunnen zijn.

‘Meer tijd voor onderwijsontwikkeling. Nu is het net een sneltrein die altijd maar door raast, zonder dat er tijd is om even stil te staan bij de kwaliteit van ons werk en hoe het beter kan.’

‘Zelf bepalen wat belangrijk is. Tijd krijgen om leerlingen te coachen en te ondersteunen bij het leerproces, in plaats van uitbesteden aan externe bureaus die veel geld kosten en er niets van bakken.’

‘Werken op basis van vertrouwen in de professional voor de klas. Terug naar de kern van het lesgeven.‘

Tijdrovende zaken

Drie hartenkreten die opvielen tussen de vele oproepen om de klassen te verkleinen, het aantal lesuren te verminderen en minder tijd te spenderen aan vergaderen en andere tijdrovende zaken die veel administratie en tijd kosten, maar niet opwegen tegen de opbrengsten daarvan. Genoemd werden cursussen gesprekstechnieken en werkplekbegeleider.

Houding VO-raad

Dat CNV Onderwijs de regie terug wil geven aan de leraar, bleek niet tegen dovemansoren gezegd. De ergernis over de tijd die opgaat aan andere zaken dan lesgeven, is groot. Tel daarbij de ergernis op over de houding van de VO-raad die aanpak van de werkdruk liever in eigen hand houdt, dan de regie aan de werkvloer te geven. Hopelijk brengt een eerste bundeling van reacties, die CNV Onderwijsvoorzitter Daniëlle Woestenberg aan VO-raad-voorman Henk Hagoort overhandigde, hem op andere gedachten. Want minister Wiersma wil voor de zomervakantie graag duidelijkheid voordat hij de €300 miljoen uit het Onderwijsakkoord vrijgeeft voor het aanpakken van de werkdruk.

Meedoen

Eigen regie en minder werkdruk moeten het lesgeven aantrekkelijker maken en bijdragen aan het terugdringen van het lerarentekort. Want ondertussen lonkt het bedrijfsleven met vette salarissen en normale van 8 tot 5 banen, waarschuwde een van de honderden docenten.

Je kunt nog steeds meedoen aan ons onderzoek. Ga naar lnkd.in/dDU44zsm. Als dank voor je deelname ontvang je een bioscoopbon.