Werkdruk in het onderwijs

We zien van basisschool tot universiteit een hoge werkdruk bij leraren en docenten. Toenemende regeldruk in combinatie met te weinig mensen voor de klas zorgt voor een nóg hogere werkdruk en gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Als vakbond maken wij ons hard voor eigenaarschap in plaats van controle. Medewerkers in het onderwijs die zélf aan het roer staan. Zij weten tenslotte wat het beste is voor elke leerling. Ontdek waar wij ons als CNV Onderwijs op het thema werkdruk voor inzetten.

Waarom CNV zich hardmaakt voor minder werkdruk in onderwijs

De personeelstekorten zijn groot. De druk op het onderwijspersoneel neemt daardoor toe. CNV zet zich in voor structureel meer geld voor extra handen in de klas, kleinere klassen en minder werkdruk. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat werken in het onderwijs aantrekkelijk blijft. Daarom blijven we met betrokken partijen in gesprek.

Lees meer over wat we precies doen

Werkdruk in de onderwijscao’s

We maken ons sterk voor onderwerpen die leden van CNV aandragen. Hierbij is het thema werkdruk een belangrijk onderwerp in de verschillende onderwijs cao’s. De afgelopen jaren hebben we ons ingezet het onderwijs aantrekkelijker te maken met werkdrukverlichting hoog op de agenda. Ook hebben we ons hard gemaakt voor loonsverhogingen, werktijden, vakantiedagen, salarisschalen en een betere loopbaanontwikkeling.

Onze inzet aan de cao-onderhandelingstafel

Werkdrukgelden om werkdruk in het VO te verminderen

In het voorgezet onderwijs is voor het verlichten van de werkdruk 300 miljoen beschikbaar gesteld. De helft van dit bedrag wordt binnen de school collectief besteed en de andere helft individueel. Het individueel keuzebudget wordt verhoogd naar 90 uur. Leraren mogen jaarlijks het keuzebudget naar eigen inzicht inzetten voor aanpassing van de werkzaamheden, door vermindering van de lestaak dan wel vermindering van de overige taken. Bij collectieve besteding gaat het bijvoorbeeld om extra ondersteuning in de klas op gebied van leerlingenbegeleiding of om de lasten van bepaalde taken te verminderen (zoals mentoraat of surveillance). Scholen kunnen samen met de werknemers bepalen wat goede maatregelen zijn om de werkdruk te verminderen.

Lees het onderhandelaarsakkoord op de cao-pagina

Laat je stem horen en word nu lid!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24,- voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Rechtshulp voor werk en privé