Bezuinigen op hoger onderwijs slecht idee
Minder geld fnuikend voor kansengelijkheid en kenniseconomie


Actie tegen bezuinigingen hoger onderwijs
De aangekondigde bezuinigingen in het hoger onderwijs zijn desastreus. Ze leiden tot een hogere werkdruk, meer tijdelijke contracten en een afname van de onderwijskwaliteit. CNV Onderwijs blijft zich verzetten en voert actie om de senatoren in de Eerste Kamer op te roepen tegen de bezuinigingen te stemmen.
Op 25 maart behandelt de Eerste Kamer deze bezuinigingen. Dit is hét moment om massaal onze stem te laten horen en de senatoren op te roepen tegen deze plannen te stemmen. Hoe meer kaarten we inzamelen, hoe krachtiger ons signaal!
Wat kun jij doen? Om de druk op de politiek te verhogen, verzamelen we zoveel mogelijk ingevulde ansichtkaarten met jouw boodschap aan de senatoren. We delen de kaarten uit op verschillende universiteiten, maar je kunt deze ook digitaal invullen.
Deel de link naar deze site met je collega's en vraag ze ook een kaartje te schrijven!
Social media-oproep
Vanuit Universiteiten van Nederland loopt daarnaast de actie Doe het niet!, waarmee we op socials laten zien dat we willen dat de Eerste Kamer tegen stemt. Maak hiervoor gebruik van de afbeeldingen en voorbeeldberichten onder deze link
Wat is er aan de hand?
Onze samenleving schreeuwt om goed opgeleide jonge mensen om de grote en complexe vraagstukken van onze tijd aan te pakken. Toch komt de regering met een bezuinigingspakket van €1 miljard op hoger onderwijs en wetenschap: de grootste bezuiniging van de afgelopen decennia.
- Bezuiniging op starters- en stimuleringsbeurzen en het fonds voor onderzoek en wetenschap
- Boete voor langstudeerders (met grotere ongelijkheid in samenleving tot gevolg)
- Komst van wetsvoorstel over internationalisering. Dit moet onder andere leiden tot minder buitenlandse studenten en minder Engelstalig onderwijs
We willen voorkomen dat deze bezuinigingen daadwerkelijk worden doorgevoerd. Daarom blijft CNV zich verzetten tegen en voeren we actie. Dat doen we niet met stakingen, maar via actieve lobby richting de politiek en via zichtbare acties op universiteiten en online protesten.
Meer werkdruk, minder kwaliteit
CNV verzet zich zo krachtig tegen de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs, omdat deze directe en negatieve gevolgen hebben voor medewerkers. Universiteiten kondigen al concrete bezuinigingsmaatregelen aan, zoals het niet verlengen van tijdelijke contracten, het schrappen van onderzoeksgelden en het stopzetten van bepaalde studies. Dit heeft niet alleen invloed op de werkzekerheid van medewerkers, maar vergroot ook de werkdruk en ondermijnt de kwaliteit van het academische werk.

Protest tegen bezuinigingen hoger onderwijs
Ruim 20.000 studenten, docenten en bonden demonstreerden op het Malieveld tegen de geplande miljardenkorting van het kabinet op hoger onderwijs. CNV benadrukt dat investeren in onderwijs en onderzoek essentieel is voor de toekomst.
Waardevolle links voor meer informatie en verdieping
CNV wijst op rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van bezuinigingen hoger onderwijs
Acties gaan door!
Bezuinigingen op onderwijs treffen hele samenleving
Verus en CNV: onderwijsbezuinigingen bevestigen instrumentele blik op onderwijs
Schrappen onderwijssubsidies raakt kenniseconomie
Internationaal studeren noodzaak (column)
CNV: Kabinet stop met langstudeerboete!
Onderwijsmaatregelen funest voor eigen ambities kabinet
Bescherm onze wetenschap en hoger onderwijs
Krimp in studentenaantallen hbo leidt tot ontslagen
Wet Internationalisering in balans: een complex vraagstuk
Downloads
-
Brief aan VKC Onderwijs Leden Eerste Kamer
288K
-
Brief Eerste Kamer bezuinigingen
445K
-
Brief aan Leden Eerste Kamer CDA CU JA21
298K
-
Brief onderwijsbegroting Eerste Kamer
207K
-
Brief dalende studentenaantallen, onderwijsbegroting en WIB
311K
-
Begeleidende brief position paper
180K
-
Position paper CNV Onderwijs bezuinigingen hoger onderwijs
456K