Sectorraad Voeding
De sectorraad houdt enerzijds contact met de leden in de bedrijven en de branches die in de voedingssector werken. Die leden zijn georganiseerd in ledengroepen. Anderzijds vertegenwoordigt de sectorraad deze leden binnen CNV. De sectorraad vaardigt leden af naar de ledenraad.
De voedingssector onderscheidt globaal 3 branches:
1.Land- en tuinbouw
Enkele cao's zijn Glastuinbouw, Open Teelten, Hoveniers, Bos en Natuur, Loonwerk en Bedrijfsverzorging. In de land- en tuinbouw is CNV via de cao verbonden aan een sociaal fonds: Colland Arbeidsmarkt. Deze voorziet in regelingen rond opleiding en scholing.
2.Vlees en vis
Enkele cao's zijn Vleeswarenindustrie, Vleessector, Pluimvee, Slagers en Gemaksvoeding.
3.Voedingsindustrie
Cao’s zijn Zuivel, Kaaspakhuizen, Drankenindustrie, Zoetwarenindustrie, Bakkersbedrijf, Graan be- en verwerkende industrie. Enkele grote ondernemingscao's zijn: Unilever, Heineken, Douwe Egberts, Bavaria, Aviko.
Wat doet de sectorraad Voeding?
De sectorraad bespreekt en maakt beleid rond actuele onderwerpen die in deze sector spelen, zoals:
- De toekomst van werken in de voeding.
- Gezond je pensioen halen.
- Flexkrachten en arbeidsvoorwaarden.
- Corona op de werkvloer
Elk jaar stelt de sectorraad de arbeidsvoorwaardennota op. De ledenraad stelt de arbeidsvoorwaardennota vast als uitgangspunt voor de inzet van CNV om cao's in de sector aan te passen. Verder wordt tweejaarlijks een sectornota gemaakt met de belangrijkste ontwikkelingen in de sector.