Alles over de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)

De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is in het leven geroepen om de rechtspositie van ambtenaren gelijk te stellen met de rechtspositie van werknemers in het bedrijfsleven. De wet geldt sinds 1 januari 2020. Samen met andere overheidsbonden was CNV betrokken bij de uitwerking van de wet. In overleg met de werkgevers zijn de oude rechtspositieregelingen omgezet naar een nieuwe cao.

Voor wie de Wnra geldt

De Wnra geldt voor de meeste ambtenaren. Dit zijn er ongeveer een half miljoen. Dit zijn onder meer de rijksambtenaren en gemeenteambtenaren. De wet geldt ook voor medewerkers van bijvoorbeeld De Nederlandse Bank en De Sociale Verzekeringsbank.

Voor wie de Wnra niet geldt

Sommige ambtenaren vallen niet onder de wet. Zo geldt de Wnra niet voor burgerpersoneel bij defensie en medewerkers bij de veiligheidsregio’s. Deze beroepen vallen nog onder het ambtenarenrecht. Dit ambtenarenrecht valt als het ware tussen het bestuursrecht en arbeidsrecht in. We verwachten dat medewerkers bij de veiligheidsregio’s vanaf 1 januari 2022 ook onder het arbeidsrecht gaan vallen.

De belangrijkste punten van de Wnra

  • Ambtenaren sluiten een tweezijdige arbeidsovereenkomst af met hun werkgever. Voor 1 januari was de arbeidsovereenkomst eenzijdig. Toen ging het nog om een aanstelling.
  • Het bestuursprocesrecht is ingeruild voor het civiele procesrecht. Bij een geschil moeten werkgever en werknemer dus aankloppen bij de burgerlijke rechter in plaats van een bestuursrechter.
  • Voor ambtenaren geldt hetzelfde arbeids- en ontslagrecht als voor werknemers in het bedrijfsleven. Kortom: ook het civiele procesrecht dus.
  • Rechtspositieregelingen worden geregeld in cao’s. Zoals de cao Rijk, cao Provincie en cao Gemeenten.

Kijk voor meer informatie over de Wnra op de website van Rijksoverheid. De arbeidsvoorwaarden van ambtenaren staan in de cao’s.


Arbeidsvoorwaarden van ambtenaren staan in cao’s. Daar hebben wij ons al CNV hard voor gemaakt. Goed om te weten: overheidswerkgevers zijn niet verplicht een cao af te sluiten. Net als in het bedrijfsleven. Ook zijn ze vrij in de keuze voor een vakbond, zoals CNV.

De speciale status voor ambtenaren

De speciale status voor ambtenaren is niet verdwenen. Elke werknemer in dienst van de overheid is nog steeds ambtenaar. De reden? De overheid is er voor het algemene belang. Daarom zijn er nog steeds speciale regels voor ambtenaren. Na invoering van de Wnra is dit vastgelegd in de Ambtenarenwet. Daar staan bijvoorbeeld afspraken in over:

  • De geheimhoudingsplicht
  • Bepalingen over ambtelijke integriteit

Vragen over Wnra

Als je lid bent van CNV helpen we je graag met je vragen over de Wnra. Ben je nog geen lid, maar wil je advies over je arbeidsovereenkomst? Sluit je bij ons aan. Je hebt meteen recht op persoonlijk advies.

Heb je nog vragen?

Kom je er niet uit of heb je ergens hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder.

Neem contact op

De voordelen van het CNV-lidmaatschap

Als CNV-lid ben je onderdeel van een beweging die opkomt voor goede werk- en salarisafspraken, én jouw belangen in Den Haag. Je kunt altijd terecht bij onze experts voor je vragen over werk en inkomen, met passende ondersteuning in elke levensfase.

  • Meepraten over jouw cao
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Stel onbeperkt jouw vragen over werk en inkomen