7 Belangrijkste punten uit onderhandelingsgesprekken
Hieronder lees je meer over hoe de 7 belangrijkste punten uit de onderhandelingsgesprekken zich verhouden tot onze inzet voor de nieuwe cao.
1 Looptijd
De looptijd die Defensie biedt is van 1 januari 2021 tot en met 1 januari 2022.
In onze inzetbrief (CCOOP) hebben wij aangegeven te willen gaan voor een looptijd van 2 jaar. Daardoor hadden we immers een arbeidsvoorwaardenakkoord kunnen krijgen dat lang genoeg zou doorlopen. We zouden dan niet direct geconfronteerd worden met een looptijd die al bijna voorbij is als de leden instemmen met het akkoord.
2 Loonontwikkeling
De loonontwikkeling vormt een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Het loonbod van Defensie is:
- Per 1 januari 2021 een loonsverhoging van 1%
- Per 1 januari 2022 een loonsverhoging van 0,4%
- Een eenmalige, pensioengevende, bruto uitkering van € 1.000,- per persoon per 1 december 2021
Loonsverhogingen zijn goed, maar met deze loonsverhogingen gaat je koopkracht door de inflatie van 2,7%, per 1 januari 2022 1,3% erop achteruit.
3 Sociaal Beleidskader (SBK)
We hebben met Defensie kunnen afspreken dat het SBK 2012 wordt verlengd tot en met 31 december 2022.
Het is niet uit te sluiten dat ook de komende tijd mensen Defensie onvrijwillig moeten verlaten. Dan kan het dus ook noodzakelijk zijn om daar een sociaal vangnet, zoals het SBK, voor te hebben. Wij hebben hierop ingezet in onze inzetbrief en zijn het er dus mee eens dat dit SBK wordt verlengd.
4 Vakbondscontributie
Hier kunnen we kort over zijn. Ondanks onze inzet, was de werkgever op geen enkele wijze bereid om hierover cao-afspraken te maken.
5 Pensioenakkoord
Wij hebben getracht om zo concreet mogelijke afspraken te maken die recht doen aan de landelijke afspraken uit het Pensioenakkoord, zoals in 2019 overeengekomen door de sociale partners.