(Oud) Cao Gemeenten
In de cao Gemeenten hebben we afspraken gemaakt over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. De cao geldt voor alle ambtenaren die bij een gemeente werken. We maken ons sterk voor onderwerpen die leden van CNV aandragen.
Belangrijkste punten
-
Looptijd cao Gemeenten: 1 januari 2024 t/m 31 maart 2025
-
Loon: Een loonsverhoging van 6 procent over een looptijd van 15 maanden
-
Verlof: Introductie van een extra verlofdag, gelijkstellend met de cao Rijk
-
Flex: Concrete afspraken over het terugdringen van het gebruik van flexibele arbeidscontracten
-
RVU: Verbeterde mogelijkheden voor vervroegde uittreding voor gemeenteambtenaren
15 juni 2023
Enquête voor ophalen input cao Gemeenten en cao SGO 2024
Nog maar kort geleden werd na lang onderhandelen, er moest zelfs actie gevoerd worden, een cao gemeenten gesloten. Omdat dit akkoord voor één jaar is overeen gekomen gaan we op korte termijn weer beginnen. Voordat de onderhandelingen beginnen, krijgen alle gemeentelijke medewerkers de kans om input te leveren. CNV Overheid en de andere bonden maken hiervoor weer gebruik van een gezamenlijke enquête.
25 juli 2023
Enquête gesloten
Het is niet meer mogelijk om de enquête in te vullen. De resultaten worden verwerkt en na de zomervakantie wordt tevens een notitie met betrekking tot verlofsparen voor gemeenten uitgewerkt. Iedereen die de enquête heeft ingevuld en gedeeld: bedankt!
25 juli 2023
Waardevolle input opgehaald tijdens webinar
Op 3 juli 2023 vond ons webinar plaats in voorbereiding op de nieuwe cao Gemeenten. We hebben hierbij waardevolle input opgehaald voor de nieuwe cao-ronde. Ook hebben we verschillende gemeenten bezocht en zijn we daar in gesprek gegaan met leden en niet-leden over de nieuwe cao.
Naar aanleiding van het webinar zijn er inhoudelijke vragen gesteld. Onder andere over verlofsparen en vitaliteit en ziekteverzuim.
- Verlofsparen: In cao hoofdstuk 6 staat een en ander over verlofsparen. Deze zomervakantie werken we een inhoudelijke notitie uit met betrekking tot verlofsparen voor gemeenten. Deze zullen we na de zomer met jullie delen.
- Vitaliteit en ziekteverzuim: Bovenaan deze pagina én hieronder vind je de personeelsmonitor 2022 van het A&O fonds gemeenten. Hieruit blijkt dat in 2022 het verzuim historisch hoog is geworden met een stijging van bijna 1 procentpunt ten opzichte van het jaar ervoor (6,7% t.o.v. 5,8%) . Verzuim heeft grote invloed op de werkdruk en op collega's. Het is een interessant rapport om eens door te kijken. De gevolgen van deze monitor zullen ook onderdeel zijn van het gesprek over de nieuwe cao.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Reacties
poll__results
5 september 2023
Onveiligheid door politieke beslissingen raakt kwart gemeenteambtenaren
Een kwart van de gemeenteambtenaren ervaart op het werk de gevolgen van onveilige politieke beslissingen. Het is één van de uitkomsten uit een brede uitvraag van drie bonden met overheidspersoneel waarop ruim 21.000 ambtenaren reageerden. Lees hieronder (onder 'reacties') verder.
De eindrapportage van de enquête staat ook voor je klaar. Deze vind je rechts bovenaan deze pagina onder ‘Belangrijke links’.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Reacties
poll__results
18 september 2023
Inzet voor de nieuwe cao Gemeenten 2024 bepaald
Op basis van de brede uitvraag van CNV Overheid en de andere bonden onder overheidspersoneel hebben wij onze inzet bepaald. Daarnaast zijn onze onderhandelaars de afgelopen maanden het land in geweest om daar onderwerpen bij onze leden en aangesloten geïnteresseerden op te halen. De belangrijkste punten voor de nieuwe cao Gemeenten 2024:
- Loon (forse loonvraag á 8%), maar niet verder nivelleren door middel van een nominaal bedrag
- Gelijktrekken verlof met cao Rijk
- Arbeidsmarktmaatregelen om de sector aantrekkelijk te maken.
- Een grondig onderzoek naar de ervaren onveiligheid (zowel fysiek als politiek)
Ben je benieuwd naar de volledige inzet? Open en lees hieronder de inzetbrief.
Laat je horen
Wat vind jij van onze inzetbrief? Laat het ons weten tijdens het webinar op 27 september. We geven je meer informatie en toelichting op de inzetbrief en jij kunt vragen stellen. Het webinar is voor zowel leden! Meld je snel aan via onderstaande link (aanmelden kan tot 25 september).
2 oktober 2023
Nog geen concreet loonbod
Bij de start van het landelijk overleg voor de nieuwe cao 2024 op 27 september is aangedrongen op een concreet loonbod door de werkgever, zodat we weten vanuit welk punt we beiden vertrekken. Helaas moesten wij vaststellen dat dit concrete loonbod er nog altijd niet ligt. Dit heeft ertoe geleid dat wij er bij de werkgeversdelegatie zeer nadrukkelijk op hebben aangedrongen om het huiswerk voor het nader geplande overleg op 3 oktober serieus te doen.
Wat we wel hebben kunnen bereiken zijn enkele (procedurele) afspraken op deelonderwerpen. We constateerden dat we het op een aantal punten eens waren met elkaar en dit gaan wij verder ambtelijk uitwerken. Het gaat hier bijvoorbeeld om de WKR, sociale veiligheid, loyale tegenspraak en inhuur.
Meld je aan voor de klankbordgroep
Overigens is aanmelden voor onze klankbordgroep ook nog steeds mogelijk via onderstaande link. Vanaf volgende week zullen we met enige regelmaat korte vragenlijsten versturen tijdens het proces om op die manier om input te vragen. Wij houden jullie met korte lijnen aangehaakt!', aldus onderhandelaars Marc Dorst, Wim Wetzels en Lawra Korfker.
5 oktober 2023
Bod werkgever nog onvoldoende
'Wij hadden vorige week de werkgever huiswerk meegegeven om tot een loonbod te komen. We kunnen immers niet tegen onszelf onderhandelen. Daar heeft men intussen gehoor aan gegeven en wij zijn blij dat er vandaag een goed openingsbod kwam voor 4 procent loonsverhoging voor een cao-periode van 1 jaar. We zijn er echter nog niet wat ons betreft. Op dit moment ligt er nog niets omtrent de verlof- en RVU-paragraaf. In de tussentijd hebben wij nog een technisch overleg gehad met de VNG over een aantal andere belangrijke cao-zaken waar we min of meer op één lijn zitten. Hiervoor gaan wij de komende tijd teksten uitwerken die dan op de cao-tafel komen.
Wij hebben in de eerdere overleggen drie hoofdthema’s geformuleerd: loon, verlof/RVU, inhuur/flex. Op loon ligt er nu een bod, op verlof en RVU beweegt de VNG nog niet. Op inhuur en flex gaan wij met een tekst komen. Hier zit voor de bonden echt een principieel punt omdat wij zien dat de inhuur de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Inmiddels zitten de gemeenten op 18 procent inhuur. Dat vinden wij te veel en dat komt niet ten goede aan het werk van alle vaste medewerkers', aldus CNV-onderhandelaars Dorst, Wetzels en Korfker.
26 oktober 2023
Reacties klankbordgroep cao-proces
'Maandag (28 oktober) zitten wij, als bonden weer om tafel met VNG. In de tussentijd hebben wij vele onderwerpen besproken met hun ambtelijke delegatie. Het gaat hier, zoals eerder aangegeven, bijvoorbeeld over de WKR, arbeidsmarkt, opzegtermijn, HR21, gelijke stagevergoeding, etcetera etc. Er ligt uiteraard nog geen akkoord, maar we hebben wel teksten met elkaar uitgewisseld en uitgelegd hoe wij op deze onderwerpen in de wedstrijd staan.
De 3 hoofdonderwerpen: loon, verlof/RVU/vitaliteit en flex liggen maandag prominent op tafel en zullen wederom onderwerp van onderhandeling zijn. In de tussentijd hebben we als CNV ook een vragenlijst uitgezet naar de Klankbordgroep om na te gaan hoe men denkt over het cao-proces tot nu toe en of we de juiste onderwerpen raken. Dank aan iedereen die dit heeft ingevuld. Daar hebben we veel aan en zo kunnen we tijdens het proces ook bijsturen. Een aantal opvallende reacties zijn het waard om extra aandacht aan te geven.
- Over rouw kwam bijvoorbeeld een aantal keren terug dat hier duidelijkere richtlijnen over moeten komen. Het goede nieuws is dat dit bij de vorige cao is afgesproken. Wij herkennen deze behoefte en willen dit ook ruimhartiger in de cao. Hiervoor ligt er inmiddels een adviesaanvraag bij de SER. Zodra dit advies er ligt werken we het concreet uit in de cao.
- Het regelen van reiskosten in de cao. Dit onderwerp blijft zeker niet liggen. In onze inzet staat dat we willen dat elke gemeente een regeling woon-werkverkeer heeft. Dit hebben we bewust niet heel concreet ingevuld vanwege de enorme diversiteit aan gemeenten en de bereikbaarheid met het OV. Toch vinden het onbestaanbaar dat er gemeenten zijn waar er nog geen regeling is. Daarom willen we daar een zogenaamde ‘’zalbepaling’’ van maken in de cao.'
Cao-onderhandelaars Marc Dorst, Wim Wetzels, Lawra Korfker
Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds opgeven voor de klankbordgroep en invloed uitoefenen op het cao-proces via onderstaande link.
1 november 2023
Update onderhandeling 30 oktober
'Gisteren, was de vierde onderhandelingsronde van de cao Gemeenten/SGO. VNG heeft op 3 oktober een loonbod gedaan van 4 procent voor 1 jaar (1 januari 2024-31 december 2024). Daarnaast hebben we verschillende afspraken gemaakt over het uitwisselen van teksten. Deze teksten hebben we in eerste instantie ambtelijk afgestemd en vervolgens kwamen ze gisteren op tafel. De bonden hebben gezamenlijk op het bod van 3 oktober gereageerd en we hebben VNG het tegenbod van 7 procent (voor 1 jaar) gedaan. De gezamenlijke looneis van bondszijde is verder onverkort aangevuld met:
1. het versoepelen van de voorwaarden voor de regeling vervroegd uitreden (RVU);
2. een dag extra bovenwettelijk verlof;
3. goede afspraken in kader van aanpak flexibele schil.
VNG heeft ter plekke een tegenbod gedaan van 4,5 procent voor 1 jaar. Hiermee biedt VNG enig perspectief op loon, maar dit is duidelijk nog onvoldoende is. Zeker in combinatie met de onzekerheid wat betreft de andere onderwerpen.
De volgende onderhandelingen zijn op 10 november. In de tussentijd verwachten wij vanuit VNG een concreet tegenvoorstel op ons flexvoorstel.'
Marc Dorst, Wim Wetzels, Lawra Korfker, Lucien Panken, cao-onderhandelaars
13 november 2023
Akkoord cao Gemeenten: 6% loon erbij en versterking publieke sector
CNV Overheid en de andere bonden hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt met de VNG en WSGO voor een nieuwe cao Gemeenten. Dit akkoord belooft een loonsverhoging van 6 % verdeeld over een looptijd van 15 maanden en omvat een pakket aan beleidsrijke afspraken die de sector versterken. Daarnaast wordt het bovenwettelijk verlof bij gemeenten gelijkgetrokken aan dat van het Rijk, wat betekent dat de gemeenteambtenaren er vanaf het jaar 2025 een vrije dag bij krijgen. Lees voor meer informatie én het onderhandelaarsakkoord het nieuwsbericht hieronder.
Beslissing bij leden
CNV Overheid is trots op dit resultaat en legt het nu aan de leden voor. Zij hebben het laatste woord en kunnen hun stem uitbrengen van 20 november tot en met 4 december 2023.
Ben je nog geen lid?
Wil jij je ook uitspreken over het onderhandelaarsakkoord als niet-lid? Sluit je vóór 4 december aan om mee te kunnen stemmen! Vergeet niet je aanvullende gegevens door te geven via het online formulier dat je direct na aansluiting per email van ons ontvangt. Pas dan kun jij als nieuw lid je stem uitbrengen op het onderhandelaarsakkoord. Sluit je nu snel aan en breng je stem uit! Samen staan we sterk.
11 december 2023
Leden stemmen massaal voor nieuwe cao
Met 93.6% vóór en 6,84% tegen hebben de CNV-leden massaal ingestemd met onderhandelaarsakkoord cao Gemeenten. Ook FNV en CMHF hebben met een ruime meerderheid voorgestemd. Komende woensdag 13 december is de stemming onder de VNG leden bekend. Bij een positieve uitslag is de nieuwe cao met een looptijd van 15 maanden (1 januari 2024 t/m 31 maart 2025) een feit.