Kenmerk van de afgelopen periode is een stabilisatie van de inflatie met als gevolg een rem op de afname van de koopkracht. Tegelijkertijd staat de arbeidsmarkt blijvend onder druk en is een passende investering in het personeel van de veiligheidsregio’s wenselijk. Het onderhandelingsresultaat gaat in op 1 mei 2024 en leidt tot een structurele loonsverhoging van 6,4 procent. Dit percentage geldt ook voor de jaar- en uurvergoedingen van de brandweervrijwilligers.
Duurzaam beleid
Uit inventarisatie blijkt dat de 25 veiligheidsregio’s een variëteit aan faciliteiten aanbieden die de inzetbaarheid van medewerkers ondersteunt en stimuleert. Verdere ontwikkeling is mogelijk door het aanbieden en duidelijk vindbaar maken van deze faciliteiten voor het personeel. Overeengekomen is in deze CAR-UWO (Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst) een zogenaamd kapstokartikel op te nemen dat werkgevers, in overleg met de OR, verplicht tot integraal duurzaam beleid voor: gezondheid en welzijn; evenwichtige werk-privé balans; versterking van vakkennis en vaardigheden; vergroting van motivatie en betrokkenheid.
Langer inzetbaar blijven
Om de medewerkers optimaal te ondersteunen gedurende verschillende levensfasen en persoonlijke omstandigheden moet er voldoende ruimte zijn om balans te houden tussen werk en privé. Doel is vitaal en gemotiveerd en langer inzetbaar te blijven. Op sommige onderwerpen rust mogelijk nog een taboe, zoals menstruatie of menopauze, die invloed kunnen hebben op inzetbaarheid. Ter preventie van klachten is door de veiligheidsregio’s een toolbox Psychosociale Ondersteuning ontwikkeld die binnenkort beschikbaar is. Mocht ondanks preventieve inspanningen een medewerker geheel of gedeeltelijk uitvallen door een posttraumatische stressstoornis (PTSS), dan is passende ondersteuning belangrijk.