Illustratie van een lachende schoonmaakster. Ze heeft een emmer in haar hand waar aan de onderkant geld uit valt. In haar zak heeft ze een contract.

Outsourcen van je werk, kan dat zomaar?

De nieuwe werkgever is verplicht deze werknemers in dienst te nemen tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij de ‘oude’ werkgever.

.

Marleen werkt al lange tijd als schoonmaker bij een gemeente in het zuiden van het land. Zij is in dienst, maar sommige collega-schoonmakers worden via een schoonmaakbedrijf ingehuurd. Op een maandagochtend roept haar leidinggevende haar bij zich en zegt het niet handig te vinden dat alle schoonmakers op dezelfde manier bij de instelling werken. Besloten is geen schoonmakers meer zelf in dienst te hebben, maar alleen nog maar via het schoonmaakbedrijf in te huren. Marleen schrikt, betekent dit dat ze ontslagen gaat worden? ‘Nee’, zegt haar leidinggevende, ‘we hebben voor jou geregeld dat je over kan gaan naar het schoonmaakbedrijf, je kunt dan gewoon bij ons blijven werken, maar zij betalen je loon. Omdat het loon dat in de cao Schoonmaak is opgenomen lager is dan wat je nu verdient, krijg je een tijdelijke aanvulling om dat te compenseren.’ Marleen is enigszins gerustgesteld, maar neemt toch voor de zekerheid contact op met de bond, om te vragen of dit zo maar kan. De jurist die haar zaak in behandeling neemt, zegt al gauw tegen haar dat het aanbod van de zorginstelling en het schoonmaakbedrijf er misschien wel mooi uit ziet, maar dat het niet helemaal klopt. Als er namelijk sprake is van het outsourcen van werk, waarbij alle medewerkers in een bepaalde functie over gaan naar een andere werkgever, is de nieuwe werkgever verplicht deze werknemers in dienst te nemen tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij de ‘oude’ werkgever. Er kan dus geen sprake zijn van een tijdelijke aanvulling, het inkomensverlies moet gecompenseerd worden zolang het nieuwe dienstverband bij het schoonmaakbedrijf duurt. De jurist van de bond neemt contact op met de zorginstelling waar Marleen nog werkt en geeft aan dat ze alleen over kan gaan als er sprake is van een gelijkwaardig aanbod zonder tijdelijkheid. De zorginstelling wil daar in eerste instantie niet in mee gaan, maar uiteindelijk geven ze toe dat ze hier wel toe verplicht zijn. Marleen krijgt een nieuw aanbod, waarbij haar arbeidsvoorwaarden gelijk blijven en ze er dus niet op achteruit gaat door de overgang.

Vragen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl.

Illustratie van een lachende schoonmaakster. Ze heeft een emmer in haar hand waar aan de onderkant geld uit valt. In haar zak heeft ze een contract.
illustratie: Susi Bikle