Penitentiair inrichtingswerker, lid van het beveiligingsteam, GZ-psycholoog, arbeidsbegeleider, justitieel verpleegkundige, casemanager. In legio functies dragen duizenden werknemers van de Dienst Justitiële Inrichtingen hun steentje bij aan de voorbereiding van een veilige terugkeer van gedetineerden in de maatschappij. Bij het werken met gedetineerden staat respect centraal, blijkt uit een serie interviews met verschillende medewerkers in het gevangeniswezen op de website van DJI. Geeft een gedetineerde respect, dan krijgt hij respect terug. Op die basis ontstaat ruimte om goed aan een succesvolle terugkeer naar de maatschappij te werken, zeggen alle geïnterviewden. Wat zij precies doen aan de resocialisatie van gedetineerden, is afhankelijk van hun functie. Zo begeleidt een senior penitentiaire inrichtingswerker mannen in voorarrest bij hun dagprogramma en bij hun arbeid. Want zie mannen die in afwachting zijn van het oordeel van de rechter maar rustig te houden. Een uitdaging op zich; wachten is voor de meesten zenuwenslopend. Hoe langer een wachttijd, hoe meer ruimte ontstaat voor innerlijke onrust om uiteindelijk tot een uitbarsting te komen. Om zo’n escalatie te voorkomen, is enig psychologisch inzicht en gevoel in alle functies van belang.
Arbeidsbegeleiding
Een arbeidsbegeleider in een PI in Sittard begeleidt elke ochtend dertig mannen op de werkzaal. Ze maken onder meer verpakkingsmaterialen en bakken voor elektrische koeriersfietsen. De arbeidsbegeleider praat veel met hen, geeft tekst en uitleg over wat van hen wordt verwacht en houdt de controle op de zaal. Dat kan bij spanningen vanwege een aankomende rechtszaak een uitdaging zijn, laat hij weten. En ook dat velen hun school niet hebben afgerond en geen werkervaring hebben. Daarom motiveert hij iedereen vooral certificaten te halen voor functies als (meewerkend)voorman productie, voordat zij de instelling verlaten. Het gaat erom dat de gevangenen zichzelf goed weten te redden en niet in herhaling vallen als ze weer buiten staan.
Basisvoorwaarden
Het hebben van inkomen is een van de zeven basis - voorwaarden die een casemanager ziet voor een stabiel leven na vrijlating. Onderdak, een ID-kaart, inkomen, een beschermend sociaal netwerk, een goede psychische gezondheid, een schuldenvrij bestaan en een verslavingsvrij leven zijn de basisvoorwaarden. De casemanager zorgt ervoor dat gedetineerden bij vrijlating aan die voorwaarden voldoen en verbindt hen met de buitenwereld: