Slechts woorden van waardering, geen investering

Reactie CNV Overheid op Miljoenennota 2022

De gisteren gepresenteerde begroting maakt niet eens een begin aan de oplossing van de structurele problemen in de publieke sectoren. CNV is echt teleurgesteld over deze plannen van het kabinet, en verwacht dat de Tweede Kamer de plannen bijstuurt.

Gemaakte beloftes

Het is nu aan de Tweede Kamer om haar eerder gemaakte beloftes waar te maken. Kiezers mogen dit van de Kamerleden verwachten. De beloftes werden namelijk ook al gemaakt in de verschillende verkiezingsprogramma’s én tijdens onze standbeeldenactie op het Plein in Den Haag:

CNV zet publieke sector op een voetstuk in Den Haag

De koning heeft zijn dank uitgesproken aan de mensen die tijdens de coronacrisis in ons aller belang doorwerkten, vaak onder moeilijke omstandigheden. 'Nederland is u dankbaar.' We roepen het demissionaire kabinet op om te doen wat nodig is, uiting te geven aan deze dankbaarheid en te investeren in ambtenaren en mensen die werken in de publieke dienstverlening. Want dit zijn de medewerkers die bouwen aan het Nederland van morgen.

Politiek en overheid hebben gefaald in de toeslagenaffaire. In de troonrede hoorden we: 'Fouten moeten worden hersteld, geleden schade moet worden gecompenseerd.' Maar verder geen woord over herstel van vertrouwen in de overheid en herwaardering van de publieke professional. Daar ligt een opdracht voor het demissionaire kabinet. Laat 2022 geen verloren jaar worden, maak dienstverlening toegankelijk en investeer in medewerkers die betrokken zijn bij de uitvoering van beleid.

Waardering voor de publieke sector moet tot uitdrukking komen in een marktconforme beloning. In de Miljoenennota wordt niets gezegd over loonontwikkeling voor de publieke sector. De verwachte gemiddelde loonstijging in Nederland staat in schril contrast tot de cao’s voor overheidspersoneel in gemeenten en bij het Rijk, die maar niet van de grond komen. De overheid biedt slechts een half procent loonsverhoging. Met een inflatie van bijna 2% voor zowel 2021 als 2022, moeten werknemers inleveren op koopkracht.

Pensioenen

Ook voor gepensioneerden staat er weinig goed nieuws in de Miljoenennota. Zij gaan volgend jaar opnieuw de indexatie van hun pensioen missen, met alle gevolgen voor hun koopkracht. Wij roepen het demissionaire kabinet en de leden van de Tweede Kamer op om de pensioenen in 2022 te verhogen bij een dekkingsgraad van 105% of hoger, waardoor mensen niet de dupe worden van de opgelopen vertraging. Sociale partners kunnen dan verder met de nodige hervorming van de pensioenregelingen.

Geen lapmiddelen

Wij verwachten dat de discussie in de Tweede Kamer zal gaan over echte oplossingen en niet over lapmiddelen. De publieke sector heeft structurele aandacht nodig. In de zin van geld, aandacht voor de moderne arbeidsverhoudingen en voldoende gekwalificeerd personeel.