Hieronder staan de belangrijkste wensen uit de inzet van CNV:
- Looptijd
We denken aan een looptijd van 1 jaar. Dus van 1-1-2025 t/m 31-12-2025.
- Loon
Er is nog altijd veel inflatie. Daarnaast is ook de gemiddelde stijging van de cao-lonen en de arbeidsproductiviteit van belang. Wij denken daarom dat een loonstijging van 6% voor 2025 redelijk is. Deze loonsverhoging kan deels ook via een eindejaarsuitkering plaatsvinden.
- Werkweek
Het CNV wil de werkweek verkorten naar 30 uur zonder inlevering van loon. We willen hier stapsgewijs naartoe werken. Werknemers en werkgevers(!) hebben grote moeite met de standaard werkweek van 37 uur in de cao. Dit strookt namelijk niet met de cao's SW, Gemeenten en SGO. Die cao's hebben immers een werkweek van 36 uur. CNV stelt daarom voor de werkweek in de cao ADS terug te brengen naar 36 uur, zonder vermindering van loon.
Om medewerkers gezond de eindstreep te laten halen, zou het CNV graag zien dat de seniorenregelingen uit hoofdstuk 6 van de cao SW ook voor de ADS-werknemers van toepassing worden. Over de invoering van een RVU-regeling wil het CNV met de werkgevers graag een procesafspraak maken.
- Verlof
- Voor werknemers die mantelzorg verlenen, willen we afspreken dat individueel een plan wordt opgesteld. Uitgangspunt is dat de medewerker de zorg voor familie of vrienden kan combineren met het werk.
- Iedere werkgever stelt in overleg met zijn ondernemingsraad een protocol op over hoe er wordt omgegaan met een overlijden in de naaste omgeving. Dit protocol beperkt zich daarbij niet alleen tot het overlijden van familieleden. Ook vrienden, buren, etc. kunnen van grote betekenis voor mensen zijn.
- 5 mei: CNV wil dat 5 mei een vrije dag wordt voor iedereen.
- Scholing en ontwikkeling
- De bepalingen van hoofdstuk 9 van de cao SW worden ook van toepassing op de doelgroep ADS. Dat betekent dat in het vervolg ADS-ers ook recht hebben op een Individueel Ontwikkelplan (IOP). Verder wil het CNV een verplichting voor de werkgever om jaarlijks aan de ondernemingsraad te rapporteren over het aantal IOP-gesprekken, de aangevraagde en gevolgde scholing en de beschikbare budgetten.
- Het CNV wil met de werkgevers graag een (prestatie)afspraak maken over de inzet van Leerambassadeurs in de bedrijven om scholing binnen organisaties actief te stimuleren.
- Financiën op orde
Werknemers met geldzorgen zijn minder met hun werk bezig en voelen zich minder happy. Daarom wil het CNV dat werknemers hun financiën op orde kunnen krijgen en houden via budgetbegeleiding, zoals via Financieel Vitaal of een gelijkwaardig alternatief.
Wat willen de werkgevers?
Je zou verwachten dat werkgevers ook met een voorstel kwamen. Helaas kregen we na een pauze te horen dat werkgevers geen zicht hebben op extra geld voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze willen eerst afwachten of er de komende weken vanuit de Rijksoverheid meer geld beschikbaar komt. Velen van jullie weten dat dit wel vaker is gezegd en dat is erg teleurstellend.
Hoe nu verder?
We hebben onze voorstellen op papier gezet en aan de werkgevers gegeven. We hebben gezegd dat we pas verder willen praten als ook zij met een duidelijke inzetbrief komen. Eerder heeft geen zin. We hopen dat de werkgevers zo spoedig mogelijk gehoor geven aan onze oproep. Dan kunnen we verder met de gesprekken.