Uiterst moeizame onderhandelingen cao Aan de slag

Werkgevers komen niet met loonbod

Op 31 december verliep de cao Aan de slag. De bonden en de werkgevers VNG en Cedris zijn daarom in het najaar van 2024 begonnen met het voeren van gesprekken over een nieuwe cao. De bonden haalden bij hun leden ideeën op en verschenen met een uitgewerkte inzet aan de onderhandelingstafel. Die inzetten van CNV en FNV zijn later ook als formele inzetbrieven aan de werkgevers aangeboden.

De werkgevers kwamen echter niet met een inzet. Zij menen dat ze geen concrete afspraken met de bonden kunnen maken zolang het Rijk niet met meer geld voor de gemeenten en de SW-bedrijven over de brug komt.

Toen de bonden antwoordden dat ze op deze basis niet met de werkgevers kunnen onderhandelen, zijn de werkgevers alsnog met een inzetbrief gekomen. Deze brief blinkt echter uit in vaagheid. Het meest storend is dat de werkgevers niet met een loonbod zijn gekomen. We weten dus niets over hun ideeën over het loon. De werkgevers blijven herhalen dat er alleen iets kan als het Rijk bereid is om er geld bij te geven.

Behoorlijk vast

Maar het Rijk is niet van plan om extra geld te geven. In ieder geval niet in 2025. Dit betekent dat voor 2025 de gemeenten echt zelf zullen moeten bepalen wat ze voor de cao Aan de slag over hebben. Daar zijn ze kennelijk nog niet uit. De onderhandelingen zitten dus behoorlijk vast.

Gedoe tussen Rijk en gemeenten

De cao Aan de slag is niet de enige cao waar de onderhandelingen zo moeizaam verlopen. Ook bij de cao Gemeenten/SGO vertegenwoordigt de VNG de werkgevers en liggen de onderhandelingen stil. Ook aan die tafel klaagt de VNG over te weinig geld van het Rijk om de verhoging van de ambtenarensalarissen te kunnen betalen. Het is triest dat werknemers kennelijk de dupe moeten worden van de machtsstrijd die twee overheden -het Rijk en de gemeenten- met elkaar voeren.

Spoed

De bonden hebben aangedrongen om het overleg zo spoedig mogelijk weer te hervatten. Hoewel er nog veel vaagheid is aan werkgeverskant, liggen de inzetbrieven van alle partijen nu op tafel. Er zijn van de kant van de vakbonden inmiddels datavoorstellen gedaan. De werkgevers hebben hierop nog niet gereageerd.

Welk gevolg heeft het verlopen van de cao voor jou?

Was je vóór 31 december 2024 in dienst van je werkgever en gold toen de cao Aan de slag voor jou? Dan blijft de cao voor jou gewoon gelden. De oude cao heeft namelijk zogenaamde nawerking. Er is dus niet meteen reden tot zorg.