Het gebrek aan financiering voor de sociale werkvoorziening, het oude SW-systeem versus de werking van de participatiewet, de behoefte aan meer aandacht voor de ontwikkeling van de doelgroep (ieder mens heeft talenten, die worden nu te weinig aangeboord) en de grote uitstroom van de SW en de kleinere instroom vanuit de participatiewet en de gevolgen daarvan voor het werk. Gesprekstof genoeg voor de delegatie van CNV Overheid met directie en hrm van Lucrato en daarnaast met een delegatie van de ondernemingsraad over het vakbondswerk op de werkvloer. Het Apeldoornse bedrijf kent namelijk een zeer actieve bedrijfsledengroep. Vooral onder SW-medewerkers is de organisatiegraad hoog, maar blijkt het lastig om jongeren die onder de cao Aan de slag vallen, te bereiken en te overtuigen. Wellicht kan hier verandering in komen, door beter zichtbaar te zijn op de werkvloer en door meer kaderleden te werven en in te schakelen.
Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid, blikt tevreden terug op het werkbezoek: 'Het was prachtig omdat die leerwerkbedrijven mensen met een arbeidsbeperking passend werk geven en ook vooral kijken naar hoe mensen zich verder kunnen ontwikkelen. Ook al heb je een beperking, je kunt nog steeds heel erg veel. Het zijn prachtbedrijven.' In onderstaande video vertelt Patrick meer over het werkbezoek (tekst gaat verder onder video).
Foto: Maarten Sprangh
Zichtbaar zijn o.a. Justine Feitsma (2de van links), voorzitter CNV Jongeren, Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid (4de van links), cao-onderhandelaars Nico Foppen en Marc Dorst (7de en 8ste vanaf links), John Kremer, werknemer Lucrato en kaderlid (5de vanaf links) en staand voor de groep Lucrato-directeur Gerrie van Sunder.