Doel van de VO actiedag 25 mei:
De bonden en de VO-raad willen extra geld van het kabinet, zodat we in de cao afspraken kunnen maken over koopkrachtbehoud: voldoende loonsverhoging voor iedereen en een vast bedrag waarmee de lonen worden verhoogd voor de mensen in lagere salarisschalen.
Cao inzet bonden:
Dat de lonen flink moeten stijgen, daarover zijn de bonden en werkgeversvereniging VO-raad het eens. Maar de bonden hebben ook andere eisen voor de nieuwe cao waarover ze nog onderhandelen met de VO-raad:
- Goede afspraken voor starters en stagiaires, zoals een stagevergoeding van €750
- Meer waardering voor het OOP, meer scholingsuren voor OOP’ers (83 uur in plaats van 40 uur)
- Conciërges die op afroep werken buiten reguliere tijden, moeten hiervoor extra betaald krijgen
- Meer tijd voor lessen: Maximaal 22 lesuren per week (720 uur per jaar). We willen de toezegging om toe te werken naar 20 lesuren per week (620 uur per jaar). Lessen boven de 22 uur moeten een hogere opslagfactor krijgen.
- Een dag per week vrij geroosterd van lessen bij 0,8-1,0 aanstelling
Wanneer en waar?
25 mei 15.45 – 16.10
Amsterdam, Stopera (bij standbeeld Spinoza), Amstel 1
25 mei 17.00 – 17.30
Den Haag: Segbroek college, Klaverstraat 7
Zwolle: Gymnasium Celeanum, Zoom 37
Groningen: Bestuurskantoor Openbaar Onderwijs Groningen, Leonard Springerlaan 39
Maastricht: Oude stadhuis, Markt 78
Het onderwijs loopt in de soep
CNV Onderwijs wil meer waardering en structureel geld voor marktconform loon om banen in het onderwijs aantrekkelijk te maken en het lerarentekort aan te pakken. We willen beleid gericht op vertrouwen en minder op controle, zodat de onderwijsprofessional zich op de kerntaken kan richten in plaats van op administratieve- en regeltaken. Luister naar de onderwijsprofessional!
Allergie-informatie op de wikkel van het soepblik
Het onderwijs omvat steeds meer ingrediënten waar het onderwijspersoneel allergisch op reageert. Deze soep bevat o.a. tijdelijke gelden waardoor er geen structurele keuzes gemaakt kunnen worden. Daarnaast: tijdelijke contracten, toename van de werkdruk en nijpend lerarentekort zorgen voor teruglopende kwaliteit van het onderwijs. Verdun de soep niet verder. Nu de houdbaarheid van de cao op 1 mei is verlopen, zou deze soep tot explosieve situaties in het onderwijs kunnen leiden.