De huidige cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van snel stijgende inflatie. Ook werd deze niet verwacht, waardoor er destijds geen rekening gehouden was met een omvangrijke inflatiereparatie. Aan het eind van dit jaar loopt cao ADS af. De cao SW loopt tot eind 2025. Om op dit moment de arbeidsvoorwaarden voor de kwetsbare groep in deze cao’s te verbeteren was het tussentijds openbreken daarvan dus noodzakelijk.
“Het is een uitermate moeizaam proces geweest. Na maanden actievoeren en onderhandelingen vinden wij het van groot belang dat er nu eindelijk eens meer euro’s in de portemonnee van onze mensen komt. Dat gaat nu dus gebeuren, maar het neemt niet weg dat we op meer hadden gehoopt. Dit is het hoogst haalbare resultaat” aldus CNV-onderhandelaars Nico Foppen en Miriam Doeschot.
De belangrijkste resultaten van de onderhandelingen:
- Loon
- Cao SW: De loonsverhoging naar aanleiding van de compensatie voor de loon- en prijsontwikkeling (LPO) die werkgevers van het rijk ontvangen, wordt vervroegd van 1 januari 2024 naar 1 oktober 2023. Daardoor krijgen werknemers die meer dan wettelijk minimumloon (WML) verdienen, een kleine 4% loonsverhoging drie maanden eerder. Verder worden alle treden in de loonschalen vanaf 1 januari met €50 verhoogd.
- Cao ADS: Het loongebouw in ADS bestaat uit drie schalen en loopt van WML (schaal 1) tot maximaal 118% WML (schaal 3). Door de inflatie is dit in 2021 gecreëerde loongebouw grotendeels ‘onder water’ gelopen. Dat wil zeggen dat nu bijna alle werknemers het WML verdienen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarom zullen de in 2021 afgesproken loonverschillen in de schalen en treden, uitgedrukt in procenten van het WML, worden hersteld per 1 oktober, 1 januari en 1 juli. Daarnaast krijgen de werknemers in de cao ADS in december een eenmalige uitkering van € 500,- naar rato van hun dienstverband.
- Reiskosten: De reiskostenvergoeding gaat, zowel in de cao ADS als in de cao SW, van 10 cent per kilometer naar 21 cent per kilometer. Ter compensatie voor de gemaakte reiskosten in de periode oktober t/m december 2023 wordt aan alle werknemers eenmalig 75 euro uitgekeerd.
De resultaten zijn een gevolg van de vasthoudendheid en het harde werk van CNV Overheid en FNV Overheid, de grootse inzet van werknemers en de medewerking van tal van SW-bedrijven tijdens de acties afgelopen maanden. Een mooi voorbeeld is de landelijke manifestatie die afgelopen juni plaatsvond in Utrecht en door zo’n 8000 werknemers is bezocht. CNV Overheid presenteert komende tijd dit resultaat aan de leden, die mogen stemmen en uiteindelijk bepalen of het onderhandelaarsresultaat om wordt gezet in een arbeidsvoorwaardenakkoord.
Hoewel er al vooruitgang is geboekt, is het belangrijk te benadrukken dat ons werk nog niet voltooid is. Voor duurzame en rechtvaardige arbeidsvoorwaarden is er nog veel werk aan de winkel. Een cruciale stap is een verbeterde financiering van de sociale werkvoorziening, waarbij de Rijksoverheid in het recente verleden tekort is geschoten. Ondanks de vastberaden inzet van parlementsleden zoals Bart van Kent, Barbara Kathmann en Léon de Jong, blijft het overtuigen van de regering en de meerderheid van de Tweede Kamer een uitdaging. Wij zijn vastbesloten om hieraan te blijven werken en streven naar een positieve verandering.
Einde persbericht
Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Voor vragen of interviews kunt u contact opnemen met de persvoorlichter via onderstaande contactgegevens.