De cao loopt van 1 oktober 2024 tot 1 november 2025. Per 1 januari 2025 worden de salarissen structureel verhoogd met 4,9%. Iedereen die op 1 december 2024 in dienst was krijgt een eenmalige uitkering van 1,23%. In het akkoord zijn werkafspraken gemaakt om de werkdruk aan te pakken, voor de uitwerking is nog wel tijd nodig. De nieuwe cao loopt van 1 oktober 2024 tot 1 november 2025.
Werkdruk
CNV-onderhandelaar Geert Jan Renkema: 'De loonontwikkeling is gelijk aan die van de cao PO, waar al in september een akkoord was. Vanzelfsprekend laten we geen nieuwe loonkloof ontstaan. Het tegengaan van de te hoge werkdruk was het belangrijkste onderwerp van gesprek. Wij willen graag landelijke afspraken, de werkgevers geven de voorkeur aan plannen op schoolniveau. Om die impasse te doorbreken hebben we een onafhankelijk onderzoek afgesproken naar de verdeling van het werk op de scholen, het zogenaamde taakbeleid. Daarmee zijn we er nog niet, maar het is wel een passende eerste stap. Hierdoor kunnen we inhoudelijk spreken over werkdruk in relatie tot taakbeleid, wat eerder voor de VO-raad onbespreekbaar was.'
Het onderzoek zal worden uitgevoerd door VOION en moet inzicht geven in welke oplossingen effectief kunnen zijn. Vóór 1 april 2025 zal dit onderzoek worden afgerond. De uitkomsten zijn de basis voor vervolgafspraken en een nieuw raamwerk over zaken als maximale lestaak, klassengrootte en ontwikkeltijd. Uiterlijk in 2028-2029 moeten deze afspraken worden ingevoerd.
Stagevergoeding
Renkema: 'We willen een aantrekkelijke sector blijven, ook voor de toekomstige generatie werkenden. We hebben afspraken gemaakt voor een stagevergoeding voor de sector. Een student vanaf studiejaar 2 die stage gaat lopen binnen de sector vanuit een mbo, hbo of wo opleiding krijgt hiervoor een passende vergoeding.' Vanaf 1 augustus 2025 worden stagevergoedingen ingevoerd, variërend van € 100 tot € 400 per maand afhankelijk van het leerjaar en het aantal stagedagen.
Aanpassing loongebouw
Een aantal toeslagen wordt geharmoniseerd, waardoor onderwijzend personeel en onderwijsondersteunend personeel dezelfde toeslagen ontvangen aan het einde van de loonschaal. Ook is een aantal functiereeksen ingekort waardoor onverklaarbare verschillen nu zoveel mogelijk zijn opgelost. Dit was een breed ingezette wens vanuit de achterban van CNV.
Reiskostenvergoeding
De vergoeding voor woon-werkverkeer stijgt van 17 cent naar 19 cent per kilometer per 1 januari 2025.
Positief advies
CNV legt het akkoord met een positief stemadvies aan de leden voor. Renkema: 'Natuurlijk hadden we liever nu al harde afspraken over vermindering van de werkdruk gemaakt. Maar de stevige ontwikkelafspraken die we nu hebben kunnen maken geven ons voldoende basis om een akkoord niet langer uit te stellen, zodat ook in het VO de lonen omhoog kunnen.'