Het lijkt of de minister met frisse tegenzin een regeling heeft getroffen. Wie onder de regeling valt, krijgt nu eindelijk een tegemoetkoming in de kosten, die voor de meesten overigens veel hoger zijn dan het bedrag dat zij nu krijgen. Toch zullen veel gedupeerden deze regeling als een nieuwe tegenslag ervaren, omdat zij er niet voor in aanmerking komen. CNV bestuurder Joost Veldt: “Onbegrijpelijk. Veel gedupeerden hebben hier niets aan. Zij worden nu gedwongen via juridische procedures schadevergoeding te eisen bij hun werkgever. Dat kost veel tijd en energie en juist dat laatste hebben ze niet. Om die reden pleiten wij al ruim 2 jaar voor een regeling die voor gedupeerden een oplossing biedt en die een juridisch traject kan voorkomen.”
De beperking van de regeling tot mensen die in de eerste golf besmet zijn geraakt, is niet gebaseerd op een logisch verband met de situatie ten tijde van de pandemie. De minister geeft aan dat de situatie tijdens de eerste golf wezenlijk anders was dan daarna, maar maakt dat nergens concreet. CNV en FNV maken al heel lang duidelijk dat de situatie in de rest van 2020 voor zorgpersoneel niet heel anders was dan begin 2020. Gedurende heel 2020 werd zorgpersoneel onder zeer risicovolle omstandigheden ingezet, beschermingsmiddelen en richtlijnen waren niet op orde. De situatie veranderde eigenlijk pas toen de vaccinatiecampagne goed op gang kwam: vanaf 2021. Veldt: “Ik ben erg benieuwd welk argument de minister heeft om te zeggen dat iemand die op 1 juli 2020 covid heeft opgelopen, niet in aanmerking komt en iemand die een dag eerder zieke werd wel. Er is op 1 juli niet ineens iets veranderd, dit is volstrekte willekeur.”
De minister stelt bovendien als eis dat je met een WIA-keuring kunt aantonen dat je LongCovid hebt. Dit zorgt ervoor dat nog minder mensen gebruik kunnen maken van de regeling. De minister geeft zelf al aan dat dit voor ZZP-ers lastig is, maar de hele situatie rond het registreren en erkennen van LongCovid was lange tijd niet op orde. Zo zijn er gedupeerden die een bedrijfsarts troffen die hun klachten niet als Covid-gerelateerd wilde zien. Ook is het de vraag wat dit betekent voor mensen die na een tijdje ziek te zijn geweest, weer zijn gaan werken, maar toch weer een terugval hebben gekregen.
En dan is er de tijd die dit allemaal duurt: opnieuw geeft de minister aan dat het weer maanden gaat duren voor de eerste mensen voor een vergoeding in aanmerking komen. Daarmee gaat zij voorbij aan de financiële nood die deze mensen nu hebben. Wij dringen al ruim twee jaar aan op een goede regeling. We hebben de minister ook verteld hoe die eruit zou moeten zien: geef alle zorgmedewerkers die in 2020 LongCovid hebben opgelopen tijdens hun werk 23 duizend euro als tegemoetkoming en voorkom juridisch getouwtrek.
Er moet dus nog wat gebeuren voor de mensen die nu buiten de boot vallen. Wij roepen de Tweede Kamer op om de regeling aan te passen of een aanvullende regeling te treffen.