Medewerker keurt de planten in de kas

CNV-leden accepteren cao-eindbod glastuinbouw

‘Niet helemaal waar we op hebben ingezet, maar wel een plus’

Leden van CNV Vakmensen die werken in de glastuinbouw zijn akkoord met het eindbod dat werkgevers hebben neergelegd. ‘Het is niet helemaal waar we op hebben ingezet, maar ze zien wel een plus. Ze hebben liever een wat magere cao dan dat ze helemaal met lege handen staan’, verwoordt onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen de sfeer onder de CNV-leden.

Vanavond deed CNV Vakmensen een laatste ultieme poging de plus nog iets te vergroten, maar de werkgevers bleken onvermurwbaar. Daarmee bleef het eerdere bod waar de leden mee instemden staan. Warnaar: ‘Onze leden vinden het belangrijk dat er dit jaar in ieder geval weer wat bij komt, ook al is het niet de loonsverhoging die we graag hadden gezien. Want helemaal geen cao, dat is namelijk al eens eerder gebeurd. In 2020 en 2021 was er een cao-loze periode, zónder loonsverhoging.’

Hoge energieprijzen spelen een rol

In de afweging dit eindbod te accepteren speelt ook mee dat het met sommige bedrijven in de sector moeizaam gaat door de hoge energieprijzen. ‘Een aantal liggen deze winter stil of draaien op een laag pitje’, zegt Warnaar. ‘Dat zien werknemers natuurlijk ook. Behoud van werk is ook belangrijk.’

Nieuwe cao geldt 1 jaar

De nieuwe cao geldt voor 1 jaar (voor heel 2023). Werknemers in de laagste loonschalen gaan er procentueel het meest op vooruit:

  • Het minimumloon gaat omhoog met 10,15%. Werknemers in de laagste loonschaal (B) gaan er extra op vooruit (met 2 tot 3%) door een herindeling van deze schaal.
  • De overige werknemers krijgen een loonsverhoging van in totaal 5%, verdeeld in 2 stappen (3% per 1 januari 2023 en 2% per 1 juli 2023).

Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over een hogere reiskostenvergoeding en een verlaging van de vakvolwassen leeftijd (van 21 naar 20 jaar).