Nadat CNV Zorg & Welzijn in mei van dit jaar een sommatiebrief heeft gestuurd waarin bij de overheid wordt aangedrongen om aansprakelijkheid te erkennen hebben de slachtoffers met het voorstel nog geen cent binnen terwijl sommigen inmiddels al ruim 2,5 jaar ziek zijn, vaak geen werkgever meer hebben en enorme bedragen aan inkomsten hebben moeten missen.
Gaby Perin-Gopie voorzitter CNV Zorg en Welzijn: “Het is stuitend dat de minister niet na wil denken over aansprakelijkheid voor de ontstane situatie en de hele zaak teruglegt op de onderhandelingstafel van werkgevers en vakbonden. Daarmee maakt ze de rol van het ministerie van VWS in dit drama kleiner dan hij zou moeten zijn. We kunnen daar niet mee leven en zullen nu zo snel mogelijk een juridische procedure starten. De tijd dat we door het ministerie van VWS van het kastje naar de muur gestuurd worden is nu echt voorbij.”
Omdat veel slachtoffers die in de zorg hebben gewerkt al zijn ontslagen is het onmogelijk dat vakbonden en werkgevers daarover nog een regeling kunnen treffen, zoals minister Helder voorstelt. Tegelijkertijd probeert de minister wél de groep die eventueel voor een regeling in aanmerking zou komen in te perken tot zorgpersoneel dat in maart tot juni 2020 besmet is geraakt. Daarmee gaat ze voorbij aan het advies dat de Raad van State op 5 december gaf om de groep die in heel 2020 besmet is geraakt voor de regeling in aanmerking te laten komen. Voor CNV Zorg & Welzijn is dit onacceptabel.
Helder negeert volkomen dat ook in de tweede helft van 2020 de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen en testmogelijkheden nog zeer beperkt waren, het RIVM het belang van mondkapjes tot in het najaar van 2020 hardop in twijfel trok, terwijl zorgpersoneel nog steeds onder grote risico’s zorg moest verlenen. De richtlijnen die op dat moment onder verantwoordelijkheid van de overheid werden uitgevaardigd voor het gebruik van die beschermingsmiddelen waren ook niet in overeenstemming met het advies van de WHO. De Raad van State wijst hier in zijn advies ook op, nadat eerder de Raad voor de Volksgezondheid en de Onderzoeksraad van Jeroen Dijsselbloem zeer kritisch waren over de rol van de overheid.
CNV Zorg & Welzijn houdt daarom vast aan de stelling dat de overheid aansprakelijk is voor het verlies van inkomen van het zorgpersoneel dat in heel 2020 als gevolg van hun werk besmet is geraakt en daardoor in ernstige gezondheids- én financiële problemen is geraakt.