Stagebegeleider en stagiair in een garage

CNV-onderzoek: bijna helft (oud) stagiaires krijgt geen stagevergoeding

43% van de (oud) stagiairs krijgt geen stagevergoeding voor hun stage. 1 op de 3 kan nauwelijks rondkomen tijdens de stage. Vrouwen (55%) lopen vaker hun stagevergoeding mis dan mannen (33%).

Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder ruim 3.000 (oud) stagiairs, uitgevoerd door Maurice de Hond. Het onderzoek werd gehouden onder een representatieve groep werkenden van alle leeftijden die stage (hebben) gelopen.

‘Het is ongekend dat (oud) stagiaires er zo karig vanaf komen. Ze brengen de nieuwste kennis binnen bij een organisatie, werken hard én vaak gratis. Veel stagiaires kunnen hierdoor niet goed rondkomen,’ stelt Casper Cornelisse, voorzitter van CNV Jongeren. CNV pleit voor een wettelijk verplichte minimale stagevergoeding.

Volwaardig werknemer
42% van de stagiaires kreeg taken die alleen een volwaardig werknemer zou moeten doen. 30% voerde veel taken uit die niets met de opleiding te maken hadden. Bij een kwart was er weinig aandacht voor de leerdoelen en kreeg men geen goede begeleiding.

Misbruik
‘Dit maakt het ontbreken van een stagevergoeding nog schrijnender. Stagiaires worden in bijna de helft van de gevallen ingezet als volwaardig medewerker, maar krijgen vaak geen of een lage vergoeding. Adequate begeleiding ontbreekt vaak. Dit duidt op massaal misbruik van stagiaires,' aldus Cornelisse.

Vrouwen versus mannen
Vrouwen komen er bij stages in veel opzichten slechter vanaf dan mannen. Meer dan de helft krijgt geen stagevergoeding. Als vrouwen wél een stagevergoeding krijgen, is die lager dan bij mannen: 26% van de mannen krijgt een vergoeding van meer dan 400 euro per maand, bij vrouwen is dit slechts 12%.

Seksuele intimidatie
1 op de 5 vrouwen kreeg te maken met grensoverschrijdend/intimiderend gedrag tijdens de stage. 13% van de vrouwelijke stagiaires heeft te maken (gehad) met verbale, seksuele intimidatie, zoals seksueel getinte opmerkingen tegenover 4% van de mannen. 8% van de vrouwen heeft te maken (gehad) met fysiek seksuele intimidatie tijdens de stages, zoals aanranding.

Cornelisse: ‘Vrouwen krijgen niet alleen minder of niets betaald tijdens een stage, maar hebben ook vaker met intimidatie en misbruik te maken dan mannen. Hier moeten werkgevers paal en perk aan stellen. Misbruik van (vrouwelijke) stagiaires is onacceptabel.’

Geen stagecontract
36% van de stagiaires had geen stagecontract. 81% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat een stagecontract met daarin afspraken over leerdoelen, stagebegeleiding, onkosten, werktijden en stagevergoeding verplicht wordt in Nederland.

‘Met een contract committeren werkgever en stagiair zich aan heldere afspraken. Afspraken die nu in de praktijk op grote schaal worden geschonden. Ruim 1 op de 3 krijgt nu geen contract. CNV pleit voor een verplichting van dit contract om een eind te maken aan het misbruik van stagiaires op de werkvloer.'