CNV-onderzoek: man krijgt twee keer vaker loonsverhoging dan vrouw

Bij een goede beoordeling krijgen mannen 2,5 keer vaker loonsverhoging toegekend dan vrouwen. Ook kregen mannen het afgelopen jaar bijna 2 keer zo vaak extra loonsverhoging (bovenop de cao-verhoging) als vrouwen. 13% van de mannen heeft wel eens spontaan loonsverhoging gekregen, bij vrouwen is dit slechts 7%.

Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 werkenden.

Van de mannen die zelf om loonsverhoging vragen, krijgt 44% dit ook toegekend. Vrouwen die om loonsverhoging vragen, krijgen dit in slechts 32% van de gevallen toegekend.  

Schuld onterecht bij vrouwen

‘Dit zijn bizarre resultaten. Vaak legt men de schuld van de loonkloof bij vrouwen: ze zouden beter moeten onderhandelen en assertiever moeten zijn. Zeer onterecht. Mannen worden automatisch meer bevoordeeld ten opzichte van vrouwen, blijkt uit dit onderzoek,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Einde aan oneerlijke beloning

‘We roepen werkgevers op om een einde te maken aan deze oneerlijke behandeling. Zeker in een tijd waarin vrouwen hoger opgeleid zijn en steeds vaker hogere management- of bestuursfuncties bekleden. Het is achterhaald dat vrouwen op salarisgebied zo worden achtergesteld.’

Loontransparantie

CNV is voorstander van de Europese richtlijn loontransparantie waar gisteren de internetconsultatie van startte. Met deze richtlijn worden werkgevers verplicht openheid te bieden over de lonen binnen hun bedrijven. 55% van de ondervraagden uit dit onderzoek weet momenteel niet wat collega’s verdienen. 67% vindt dat meer openheid over lonen gewenst is en eenzelfde groep denkt dat openheid over lonen onverklaarbare salarisverschillen opheft. Vrouwen zijn vaker voorstander van openheid over loon (73%) dan mannen (64%). 

Einde aan loongeheim

Fortuin: ‘Werkgevers klagen nu al over de administratieve lasten die deze richtlijn met zich meebrengt. Maar vermoedelijk ook omdat met deze richtlijn inzichtelijk wordt hoe groot de loonverschillen zijn tussen mensen die hetzelfde werk doen. Deze richtlijn maakt een einde aan het loongeheim. Juist daarom moet deze richtlijn er komen. Anno 2025 zijn onverklaarbare loonverschillen volkomen onacceptabel.’