De AOW-leeftijd stijgt per 1 januari 2028 door naar 67 jaar en 3 maanden. Onterecht, vindt CNV dit. ‘De levensverwachting is gedaald maar de AOW-leeftijd gaat toch omhoog. Om die reden pleitte CNV voor een bevriezing van de AOW-leeftijd naar 67 jaar per 1 januari 2028. Het kabinet zette de verhoging helaas toch door,’ aldus Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar.
Oversterfte
‘De stijging die ooit is afgesproken, was gebaseerd op een steeds hogere levensverwachting. De afgelopen jaren daalde echter de levensverwachting als gevolg van de aanhoudende oversterfte. Hierdoor is ook een daling van de AOW-leeftijd het meest rechtvaardig. Het kabinet geeft aan dat de verhoging eigenlijk niet terecht is, maar ‘beleidstechnisch’ onvermijdelijk.’
3 maanden extra AOW
Nu het kabinet geen gehoor aan de CNV-oproep geeft en de stijging van de AOW-leeftijd toch doorzet, vindt CNV een lumpsum of AOW-bonus (3 maanden AOW als extra uitkering bij ingang AOW-leeftijd) voor AOW-gerechtigden vanaf 2028 zeer redelijk en rechtvaardig. Een compensatie voor 3 maanden langer doorwerken.
Geen jojo-effect
Fey: 'Er treedt dan geen jojo-effect op maar men krijgt toch waar men recht op heeft op basis van de afspraken uit het pensioenakkoord. De AOW-bonus geldt alleen voor de lage- en middeninkomens omdat zij minder financiële mogelijkheden hebben om hun pensioen naar voren te halen.'
Gezondheidsklachten
42% van de CNV-leden kampt met gezondheidsklachten en 10% is langdurig ziek als gevolg van de zwaarte van hun werk. 62% vindt dat ze een zwaar beroep hebben en 87% maakt zich zorgen over de stijgende AOW-leeftijd, blijkt uit recent CNV-onderzoek.
Drie maanden
Fey: ‘Drie maanden langer doorwerken is voor tienduizenden werkenden moeilijk op te brengen. De nieuwe vroegpensioenregeling is niet voor iedereen toegankelijk. Een groot deel van de beroepen wordt immers niet gedefinieerd als zwaar. De meesten moeten doorwerken tot de AOW-leeftijd. Dan kan drie maanden veel verschil maken.’
AOW-bonus
Uitvoeringstechnisch en financieel lijkt de lumpsum goed haalbaar. De oversterfte levert de overheid vijf miljard euro op, blijkt uit eerdere berekeningen van CNV.
‘Een AOW-bonus voor circa 10.000 AOW-gerechtigden kost in 2028 euro circa 40 miljoen per maand. Dit bedrag is lager dan de ‘opbrengsten’ van de oversterfte. Een mooie compensatie voor al die AOW-gerechtigden die onterecht langer moeten doorwerken maar wel een lagere levensverwachting hebben. Zij kunnen dit bedrag bijvoorbeeld inzetten voor het vervroegen van hun pensioendatum,' aldus Fey.
Zodra de CBS-cijfers daartoe aanleiding geven, kan de AOW-welkomstbonus weer eenvoudig worden teruggedraaid.