Inzet is een nieuwe cao voor de ongeveer 3.700 werknemers bij Heineken. De huidige cao loopt eind dit jaar af. Volgens Van Leussen was vanaf de start van de onderhandelingen duidelijk dat Heineken vooral inzette op versobering van de cao en een matige loongroei. 'Heineken heeft zich zeer star en passief opgesteld. We hebben als vakbonden meermaals onze zorgen geuit over de houding van Heineken. En ook na de laatste onderhandelingen, op 21 oktober, hebben ze nog alle tijd gehad om met betere voorstellen te komen. Die zijn er niet gekomen, zelfs niet toen we een ultimatum hebben gesteld. Dus zitten we helaas nu in deze situatie. Heineken heeft dit over zichzelf afgeroepen. En daar ligt nu dus ook de bal. Heineken zal ervoor moeten zorgen dat we alsnog tot een goede cao kunnen komen.'
Staking dinsdag en woensdag
Vorige week woensdag gingen de werknemers al een volle dag in staking. Morgenochtend vanaf 7.00 uur melden werknemers zich opnieuw op de actielocaties bij de brouwerijen in Zoeterwoude (parkeerplaats P2) en Den Bosch (parkeerplaats, nabij de oplaadlocatie bij de erfgrens met H&B).
Eisen in het ultimatum
In ultimatum eist CNV onder meer een loonsverhoging van 5% per 1 januari 2025. Verder wil de bond onder meer afspraken over een betere werk-privébalans, transparantie over de salarissen en een fatsoenlijke stagevergoeding.
Lees hier meer over de eisen van het CNV >
Cao Heineken
De cao bij Heineken bestaat uit 3 verschillende cao's, waar in totaal zo'n 3.700 werknemers onder vallen. Het gaat om de cao HG (hoofdkantoor Amsterdam, 1.850 werknemers), de cao HNS (brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch, totaal 1.200 werknemers), en de cao HNL (commercie, 527 werknemers). CNV stuurt het ultimatum enkel aan HNS. Voor HG en HNL sluit CNV geen cao af.