De werknemers hebben het slechte nieuws vanmiddag tijdens een personeelsbijeenkomst te horen gekregen, zegt De Ridder, die erbij aanwezig was. ‘Dit is een bittere pil voor de mensen, nog geen twee jaar na de fusie met de Zwanenburg Food Group. In het begin van de coronacrisis draaiden ze hier nog overuren. Veel mensen waren aan het hamsteren, er was veel vraag naar lang houdbare producten.’
Naar Oss
Die lange houdbaarheidsdatum geldt helaas niet voor de fabriek zelf. Begin volgend jaar stopt de productie van knakworsten in blik en vanaf maart volgend jaar stopt de productie van soepen. De vestiging in Oss neemt de productie van knakworsten en soepen over. Met de overige activiteiten in Voorthuizen, zoals bouillon in glas, wordt helemaal gestopt.
Forse ingreep
Als verklaring geeft de directie dat de maatregelen om de financiële situatie te verbeteren – het ging ten tijde van de fusie al niet erg goed met Struik – onvoldoende effect hebben gehad. Kostenbesparingen, saneringen van verliesgevende volumes en verhogingen van de verkoopprijzen zetten te weinig zoden aan de dijk. Daar kwamen de volgens Zwanenberg ‘extreme prijsverhogingen van toeleveranciers’ nog eens bij. Het bedrijf grijpt daarom nu fors in door de locatie in Voorthuizen helemaal te sluiten.
Overleg over sociaal plan
CNV Vakmensen betreurt de situatie en hoopt dat de werknemers bij een van de andere Zwanenberg-vestigingen terecht kunnen. ‘De afstand zal wel een rol spelen, veel mensen werken hier al lang en komen uit de buurt. We gaan in ieder geval komende tijd hard aan de slag om een zo goed mogelijk sociaal plan af te spreken’, zegt De Ridder.