Wie: medewerkers die vallen onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven en werken in de regio Groningen
Wat: staking van 24 uur
Wanneer: donderdag 6 februari, registratie stakers tussen 8.00 en 9.00 uur, met koffie en broodje
Waar: Vakbondshuis FNV, Leonard Springerlaan 23, in Groningen
Waarom: een goede cao met minimaal 6% loonsverhoging en afspraken voor jongeren en ouderen
Wat is er aan de hand?
Voor de nieuwe cao, die op 1 februari had moeten ingaan, bieden de werkgevers -verenigd in BOVAG- een loonsverhoging van 3,55% voor 18 maanden. Dat is op jaarbasis minder dan de (verwachte) inflatie en daarmee leveren medewerkers koopkracht in. CNV wil 6%, dat is de (verwachte) inflatie plus een stukje koopkrachtverbetering die de medewerkers al heel lang niet meer hebben gehad.
Vorige cao was ‘te duur’
‘De werkgevers willen de vorige cao, die ze achteraf te duur vonden, terugverdienen met deze’, zegt Engmann. ‘Als CNV vinden we dat onterecht. De loonsverhoging uit de vorige cao was niet meer dan een inflatiecorrectie. Toch willen de werkgevers dat hun medewerkers er dit jaar een beetje op achteruitgaan. Daar gaan ze natuurlijk niet mee akkoord.’
Personeelstekort
Ondertussen constateert Engmann dat het toenemende personeelstekort zorgt voor oplopende werkdruk en groeiende wachtlijsten. ‘Om die op te lossen moet je de branche juist aantrékkelijker maken om in te werken’, zegt ze. ‘Daar heb je een goede cao voor nodig. Met goede afspraken speciaal voor jongeren, zoals geboorteverlof. En goede afspraken speciaal voor ouderen. Maar de werkgevers willen alleen maar korten op ouderendagen. Het gevolg is dat mensen hun heil in andere branches gaan zoeken. Dat maakt de houding van de werkgevers onbegrijpelijk.’
Werkgevers moeten stappen zetten
Omdat verder onderhandelen over de cao geen zin meer had, zijn CNV en FNV overgestapt naar een actietraject. Vandaag is de eerste staking in de regio Rotterdam, donderdag is regio Groningen dus aan de beurt. ‘We gaan net zo lang door tot we van de werkgevers horen dat ze bereid zijn stappen in onze richting te zetten’, zegt Engmann.
84.000 medewerkers
Onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf vallen medewerkers van o.a. garages, auto(dealer)-bedrijven, truckbedrijven, tweewielerbedrijven, motorbedrijven, caravan-en camperbedrijven en autoverhuur- en revisiebedrijven. Er werken in totaal ongeveer 84.000 mensen in de branche. De stakingen betekenen bijvoorbeeld dat onderhoudsbeurten aan auto’s of reparaties van fietsen langer op zich laten wachten.